Nooit eerder zo veel nieuwe sociale woningen gebouwd als in 2016

2016 was een recordjaar voor de bouw en renovatie van sociale woningen in Vlaanderen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Het beschikbare budget van 860 miljoen euro werd volledig geïnvesteerd in ruim 4.000 nieuwe woningen en de renovatie van nog eens even veel woningen. De uitbreiding van het aantal sociale woningen komt daarmee op kruissnelheid.

Vlaams minister van Wonen Homans (N-VA) investeerde vorig jaar in totaal 866 miljoen euro in sociale woningen, ondanks besparingen op vrijwel alle departementen. Sinds het begin van haar legislatuur in 2014 heeft Homans 10.426 nieuwe sociale woningen gecreëerd en er bijna 15.000 gerenoveerd. Als het van Homans afhangt, wordt er dit jaar hetzelfde bedrag geïnvesteerd.

Bjorn Mallants van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen bevestigt dat er grote stappen vooruit worden gezet. Sinds de jaren 70 is er een recordaantal sociale woningen bij gekomen, maar het aanbod is in Vlaanderen dan ook bijzonder klein is, in vergelijking met de buurlanden.

"Momenteel is 6% van de woningmarkt een sociale woning, en staan er nog 100.000 gezinnen op de wachtlijst", zegt Mallants in Gazet van Antwerpen."De toename van het aantal sociale woningen doet die wachtlijst niet meteen verdwijnen. We hopen vooral dat deze ingreep de wachttijd op een sociale woning gevoelig zal verminderen."

Homans: "Voor op schema"

De Vlaamse regering had zich als doel gesteld om tussen 2009 en 2025 maar liefst 50.000 nieuwe sociale woningen bij te bouwen, om tegemoet te komen aan de grote nood op de sociale woonmarkt. Eind 2008 telde Vlaanderen ruim 143.000 sociale woningen.

Intussen zijn er 28.705 nieuwe woningen gecreëerd, wat wil zeggen dat ze niet per se al gebouwd zijn maar wel dat de plannen voor het project en de investeringen volledig rond zijn. Ruim de helft van die doelstelling is dus al gehaald, zonder recordjaar 2016 daarbij gerekend. "Er wordt fors geïnvesteerd. Tegen dit ritme zitten we dus voor op het schema van ons uitgetekend groeipad", zegt Homans in de Gazet van Antwerpen.

Netwerk tegen Armoede: "Investeer stuk van woonbonus in sociale woningen"

Het Netwerk tegen Armoede vindt het positief dat er vorig jaar een recordaantal sociale woningen is bijgebouwd, maar vindt toch dat er meer moet gebeuren. "Er zijn nog meer dan 100.000 mensen aan het wachten op een sociale woning in Vlaanderen", zegt Frederic Van Hauwaert. "Wij pleiten ervoor dat men bijvoorbeeld een stuk van de woonbonus, die nu vooral naar eigenaars gaat, zou investeren in sociale woningen."