Protest tegen Hongaarse universiteitswet: EU start juridische procedure

De Europese Commissie onderneemt juridische stappen tegen Hongarije, dat een wet heeft aangenomen waardoor buitenlandse universiteiten kunnen worden gedwongen om te sluiten. De wet is voor velen de druppel die de emmer doet overlopen. In het Europees Parlement klonk vanmiddag felle kritiek.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De wet op buitenlandse instellingen is eerder deze maand ondertekend. Volgens de wet zouden vanuit het buitenland gefinancierde onderwijsinstellingen enkel open mogen blijven als ze ook in hun land van herkomst actief zijn. 

De wet viseert daarmee vooral de Central European University (CEU), die na de val van het communisme in Boedapest is opgericht door de Amerikaans-Hongaarse miljardair en filantroop George Soros. Zijn liberale visie staat haaks op het nationalisme van de Hongaarse premier Viktor Orbán. 

De wet stuit op fel protest. Begin deze maand kwamen in Boedapest 70.000 mensen op straat om te protesteren. Honderden buitenlandse topacademici, onder wie 17 Nobelprijswinnaars, spraken hun steun uit aan de CEU. (lees verder onder de foto)

MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

De Europese Commissie heeft nu een brief gestuurd naar de Hongaarse regering, de eerste stap van een juridische procedure. Ze voert aan dat de wet in strijd is met de vrijheid van vestiging en het recht op academische vrijheid. De Hongaarse regering krijgt een maand de tijd om te reageren.

"Als Orban nu niet bijstuurt, zullen onze wegen scheiden"

Premier Orban heeft zich vanmiddag in het Europees Parlement verweerd tegen de felle kritiek. Die kritiek betrof overigens niet alleen de universiteitswet, want die wordt eerder gezien als de druppel die de emmer doet overlopen. De ultraconservatieve koers van de Hongaarse regering is de EU al veel langer een doorn in het oog. Europa vraagt zich af in hoeverre Hongarije nog de Europese wetten en waarden volgt.

Oud-premier Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement, trok fel van leer tegen de Hongaarse leider. Na de van van de Muur was hij onder de indruk van Orban, vertelde hij. "Maar u bent veranderd. U hebt uw liberale, democratische principes geruild voor autocratie."

Ook voor Orbans eigen fractie, de EVP, is de maat nu vol. "We hebben veel geduld gehad, misschien wel te veel", zei Ivo Belet in "Terzake". "Het is duidelijk dat Orban moet bijsturen, anders zullen onze wegen scheiden."

Bekijk het gesprek met Ivo Belet in "Terzake":