Trump ontketent commerciële oorlog met Canada over hout en melk

De Amerikaanse president Donald Trump ontketent een handelsoorlog met buurland Canada, zijn belangrijkste handelspartner. Zijn administratie kondigde een taks aan op ingevoerd hout uit Canada, nadat Canada nieuwe tarieven heeft ingevoerd die de Amerikaanse export van bepaalde melk ontmoedigen. Trump opent hiermee opnieuw het vuur op een bestaand handelsakkoord.
Trump en Canadees premier Trudeau

Maandag besliste de VS om taksen in te voeren op de import van enkele soorten Canadees hout voor de bouwsector, als reactie op de Canadese maatregelen die de import van bepaalde Amerikaanse melkproducten beperken. "De mensen beseffen niet dat Canada heel hard is voor de VS. Gedurende jaren zijn ze slimmer geweest dan onze leiders", aldus Trump, die toevoegde dat hij niet bang is van een commerciële oorlog met zijn buurland.

De relatie tussen Trump en Trudeau verliep tot voor kort eerder goed, maar Trump heeft - zoals aangekondigd tijdens zijn campagne - een offensief geopend tegen handelsakkoorden die volgens hem nadelig zijn voor de VS. De VS maken samen met Mexico en Canada deel uit van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA). De Noord-Amerikaanse buurlanden hebben een jaarlijks handelsvolume van ongeveer 545 miljard dollar, met een handelstekort van 11,2 miljard dollar van Canada ten koste van de VS, blijkt uit Amerikaanse cijfers.

Oud zeer

Trump haalt met zijn aanval op het Canadese hout een oud zeer aan, dat de buurlanden al 35 jaar verdeelt. De Amerikaanse houtproducenten beschuldigen de Canadezen ervan hun hout aan dumpingprijzen uit te voeren, wat mogelijk zou zijn vanwege de zwakke wetgeving in de bosrijke Canadese provincies.

Premier Trudeau "ontkent die ongefundeerde beschuldigingen" met klem en stelt dat Canada de belangen van de Canadese houtindustrie krachtig zal verdedigen, "zoals we dat ook al succesvol hebben gedaan bij vroegere meningsverschillen over het hout met de VS".

De totale import van Canadees hout naar de VS steeg vorig jaar tot 5,66 miljard dollar, aldus de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross, die toevoegt dat de taks op de invoering van bepaalde houtsoorten tussen de 3 en 24 procent zal bedragen.