Trump plant grote belastinghervorming voor alle Amerikanen

President Trump plant een grote belastinghervorming, waardoor een pak Amerikanen duizenden dollars meer zouden overhouden. Hij zou het bedrag dat burgers standaard kunnen aftrekken van hun belastingen structureel willen verhogen.

Trump wil het standaardbedrag dat Amerikanen altijd kunnen aftrekken van hun belastingen verhogen. Momenteel bedraagt diesom 6.300 dollar voor singles en 12.600 dollar voor getrouwde koppels. Hoe hoog Trump dat bedrag wil optrekken, is niet bekend maar volgens anonieme bronnen die zijn plan hebben ingekeken, wordt het "significant meer". 

Deze verandering is een van de vele herzieningen van de federale belastingwet, die het Witte Huis wil laten aanpassen. Trump gaat die verandering bepleiten in het Congres. Zijn bedoeling hiermee is om de gewone Amerikaan meer te laten overhouden, waardoor die meer kan uitgeven en de economie aantrekt. De doorvoering van deze verandering is echter niet voor morgen.

Bedrijven

Ook de belastingvoet voor bedrijven wordt verlaagd, van 35 naar 15 procent. Trump wil dat ook kleinere bedrijven ook aanspraak kunnen maken op dat gunstige regime. Momenteel dienen deze familiebedrijven hun belastingen vaak in onder het regime voor particulieren.

Toch is de opbrengst van die "kleine spelers" niet per se klein. Delen van Trumps eigen vastgoedimperium, die miljoenen dollars per jaar opleveren, vallen ook onder dat stelsel. Het Witte Huis zou bij deze belastingshervorming echter voldoende clausules inbouwen, die moeten verhinderen dat grote bedrijven actief en op grote schaal belastingen gaan ontwijken.