Trump stelt "een van de belangrijkste belastingverlagingen ooit" voor

De Amerikaanse regering van de Amerikaanse president Donald Trump plant "zware" belastingverlagingen. Er zal worden gesneden in de hoogste tarieven voor zowel vennootschaps- als personenbelasting. Het Witte Huis omschrijft de hervorming als "een van de belangrijkste" in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Volgens de regering financiert het plan "zichzelf".

De vennootschapsbelasting zal zakken van 35 naar 15 procent. Dat maakten minister van Financiën Steve Mnuchin en Trumps economische raadgever Gary Cohn bekend tijdens een persconferentie.

Voor gezinnen daalt het aantal belastingschijven van zeven naar drie, met een maximumbelasting van 35 procent, in plaats van 39,6 procent nu. De andere tarieven worden 10 en 25 procent.

Bedrijven zullen het daarnaast ook makkelijker krijgen om liquide middelen vanuit het buitenland over te brengen naar de Verenigde Staten, doordat maar één keer belasting op die operatie wordt geheven.

"Het financiert zichzelf"

Het hele plan zal de belastinglast voor alle Amerikanen, ook de rijksten, danig verlichten. Het is het meest ambitieuze plan sinds 1986, aldus Mnuchin en Cohn. Met 35 procent vennootschapsbelasting, maar met mogelijkheid tot vele aftrekken, is het Amerikaanse tarief nu nog een van de hoogste van de OESO-landen.

Om die belastingverlaging te compenseren, rekenen Mnuchin en Cohn op een hogere groei van de economie en het sluiten van fiscale achterpoortjes. "Het financiert zichzelf", aldus Mnuchin.

Dit voorstel moet nog ter goedkeuring voorgelegd worden aan het Congres. Vanwege de grote tegenstellingen tussen Republikeinen en Democraten, maar ook binnen de Republikeinse partij, is het waarschijnlijk dat het plan nog aangepast wordt.