VS voert druk op Noord-Korea op: "Bereid tot onderhandelen, klaar om ons te verdedigen"

Washington gaat de economische sancties tegen Noord-Korea aanscherpen en zal ook verdere diplomatieke stappen ondernemen om Pyongyang ertoe aan te zetten het raketten- en nucleaire programma te ontmantelen. Dat is aangekondigd na een speciale zitting in de Amerikaanse Senaat.

De spanning rond het nucleaire programma van Noord-Korea loopt recent erg op na enkele tests en de aankondiging van het regime dat er nog tests zullen volgen. In een gezamenlijke verklaring van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, de minister van Defensie James Mattis en de baas van de inlichtingendiensten Dan Coats klinkt het dat het Noord-Koreaanse programma een "urgente bedreiging voor de nationale veiligheid vormt" en een "topprioriteit van de Amerikaanse buitenlandse politiek is".

Ze gaven ook meer toelichting bij de nieuwe strategie van president Donald Trump. "De bedoeling is om Noord-Korea onder druk te zetten door de economische sancties aan te halen en verder te gaan met diplomatieke maatregelen met onze bondgenoten en regionale partners." De Verenigde Staten leggen wel vooralsnog de nadruk op onderhandelingen. "We zoeken stabiliteit en een vreedzame denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. We blijven openstaan voor onderhandelingen om dat doel te bereiken. Desalniettemin blijven we ook paraat om onszelf en onze bondgenoten te verdedigen."

Eerder deze week heeft Amerika nog een aantal oorlogsschepen naar de regio gebracht, net als een raketafweersysteem. De Amerikaanse admiraal Harry Harris liet vandaag aan het congres verstaan dat het vooral de bedoeling was om daarmee de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tot rede te brengen. "Niet om hem klein te krijgen."

De gezamenlijke verklaring van Tillerson, Mattis en Coats heeft een "verrassend urgente toon", zegt VRT-journalist Bert De Vroey. "Hebben de VS nieuwe inlichtingen over het Noord-Koreaanse wapenprogramma? Anderzijds wekt dit wel de indruk van daadkracht en ambities, 100 dagen na het aantreden van Tump."