Antwerpse schepen eist onderzoek naar incident tijdens schoolreis in Portugal

Een groep 16- tot 18-jarige leerlingen van het Stedelijk Lyceum Lakbors uit Deurne is deze week tot tweemaal toe hardhandig zijn aangepakt door de Portugese politie tijdens een schoolreis in Lissabon. Dat zegt het Stedelijk Onderwijs van Antwerpen. De Antwerpse schepen Claude Marinower eist een grondig onderzoek.
Nicolas Maeterlinck

De politie zou zonder aanwijsbare reden afgestapt zijn op de groep van zo'n 20 leerlingen. "Zonder enige aanleiding zijn zij agressief aangepakt", zegt Gonda Verhaert, directrice van het Stedelijk Onderwijs. Volgens de directrice heeft de politie fysiek geweld getoond. 

Bij het eerste incident werd ook een leerling, een jongen van allochtone afkomst, meegenomen voor een verhoor van anderhalf uur, met "fysieke ongemakken" tot gevolg. Er zou sprake zijn van slagen en kniestoten. "De jongen was gewond. We hebben hem de nodige verzorging toegediend", zegt de directrice.

De directrice geeft aan dat er nog veel vragen blijven rond het incident. Het Stedelijk Onderwijs onderzoekt welke stappen nog kunnen worden gezet. Ook de Antwerpse schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) eist een grondig onderzoek.