Brusselse acteur weigert terroristenrol van Brian De Palma: "Typecasting beu"

Brusselaar Mourade Zeguendi (37) weigert een terrorist uit Molenbeek te vertolken in een film van de Amerikaanse regisseur Brian De Palma. De kans om met De Palma samen te werken, weegt voor de acteur met Marokkaanse roots niet op tegen de typecasting door zijn roots en uiterlijk. In een kort filmpje geeft de acteur tekst en uitleg bij zijn beslissing.

"Vrienden, luister goed want dit is geen grap. Ik had nooit kunnen denken dat ik een rol zou weigeren in een film van Brian De Palma. Je hoort het goed, zo'n aanbieding overkomt je maar één keer in je leven, en toch zeg ik nee. Ik ga helaas niet samenwerken met een van de geheiligde monsters uit de cinema", vertelt Zeguendi in zijn filmpje.

"Men vraagt me om mee te spelen in een film die gedraaid wordt in ons land. En natuurlijk willen ze me casten in de rol van terrorist uit Molenbeek. Zoiets kan ik alleen maar weigeren. Verdomme, hoe vreselijk toch. Dit is zo jammer, want ik hou echt van De Palma's werk", zucht hij verontwaardigd. De Palma is de regisseur van films als "Blow out", "Scarface", "Carlito's way" en "The black dahlia". 

"Ik heb maar één kenmerk: mijn huidskleur"

In een reactie in De Standaard toont Zeguendi zich ontgoocheld over de gang van zaken. " J'en ai marre. Blijkbaar moet iemand met een donkerdere huidskleur altijd iemand spelen met maar één kenmerk: zijn huidskleur. Dat kwetst mij." 

Veel details over de opzet van De Palma's film geeft Zeguendi niet vrij. Toch valt hij - naast de stereotiepe rol -  ook over de vage omschrijving van zijn personage. De formulering "terrorist uit Molenbeek" schiet bij hem in het verkeerde keelgat. Zeguendi is geboren en getogen in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node.

"Het is hier Afghanistan niet. Als vader, Belg en Brusselaar zeg ik stop. Ik heb meer facetten dan mijn roots. Een Arabische acteur is eerst en vooral een acteur", zegt hij in De Standaard.

Wie is Mourade Zeguendi?

Zeguendi brak in 2009 door met zijn rol in de film "Les barons", over vier vrienden uit Molenbeek. De acteur, met Marokkaanse roots, speelde daarna verschillende kleinere rollen. Hij was ook te zien in de films "Offline" en "Wasteland", en speelde een bijrol in de tweede "F.C. De Kampioenen"-film. In het theater werkt hij onder meer samen met Chokri Ben Chikha en Michael De Cock. "Daar word ik wel beschouwd als een acteur", zegt hij daarover.

De integrale videoboodschap van Mourade Zeguendi