Crombez: "Weet Michel wel wat zijn regering in het buitenland doet?"

Voorzitter John Crombez van de SP.A is niet onder de indruk van de woorden van spijt van premier Charles Michel (MR) over het feit dat België vóór het zitje van Saudi-Arabië in de VN-vrouwenrechtenraad heeft gestemd. "De premier moest in het parlement zeggen dat hij zijn regering niet in de hand heeft."

De Belgische stem vóór Saudi-Arabië in de VN-vrouwenrechtenraad ontlokt de oppositie ook vandaag felle kritiek. Zo vindt SP.A-voorzitter Crombez het niet kunnen dat premier Michel in de Kamer "betreurt" dat België de Saudische kandidatuur heeft goedgekeurd.

"Het gebeurt niet vaak dat een premier in het parlement zegt dat hij spijt heeft van het beleid van zijn regering", zegt Crombez in "Villa Politica". "Weet hij wel wat zijn regering in het buitenland doet? Het gaat nochtans over belangrijke thema's."

"België is nu een land dat Saudi-Arabië in een comité voor vrouwenrechten stemt. Dat is ongelooflijk. Als premier kan Michel zich hiermee niet van afmaken. Dit wil zeggen dat hij geen antwoord heeft en dat zijn regering niet draait."

"Iedereen schrikt en steekt de schuld op een diplomaat"

Crombez acht het een "werkbare veronderstelling" dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) wel degelijk op de hoogte was van de stem die de Belgische diplomatie in de VN heeft uitgebracht, maar hij vindt het vooral niet kunnen "dat de premier in het parlement moet zeggen dat hij zijn regering niet in de hand heeft".

Toen de SP.A nog in de regering zat, heeft de partij bij monde van Kamerlid Dirk Vandermaelen de (economische) relaties met Saudi-Arabië altijd aangeklaagd, houdt Crombez vol. "Vanuit de regering hebben we stappen vooruit gezet over mensenrechten, maar de regering moet die positie wel laten gelden als het op stemmingen aankomt. Nu schrikt iedereen en steken ze de schuld op een diplomaat."