De Croo: "Saudi-Arabië met de neus op de feiten drukken"

Nu Saudi-Arabië toegetreden is tot de vrouwenrechtencommissie van de Verenigde Naties, moet het land met zijn neus op de feiten worden gedrukt. Dat zegt vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD). "Saudi-Arabië is een land dat op een verschrikkelijke wijze de rechten van meisjes en vrouwen schendt." De minister laat in het midden of België voor de toetreding gestemd heeft.

Er is ophef ontstaan nu het erop lijkt dat België afgelopen vrijdag gestemd heeft voor de toetreding van Saudi-Arabië tot de VN-vrouwenrechtencommissie, de zogenoemde Commission for the Status of Women. Kamerleden Els Van Hoof (CD&V) en Wouter De Vriendt (Groen) hebben dat alleszins afgeleid uit de antwoorden die ze in de Kamer kregen van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Ook de SP.A en de Franstalige oppositie spreken schande van de houding van de federale regering.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) laat in het midden of België voor of tegen gestemd heeft, maar benadrukt dat hij persoonlijk nooit "ja" zou zeggen op de toetreding van de Saudi's tot de commissie, of "enige instructie zou geven in die zin".

"Saudi-Arabië is een land dat op een verschrikkelijke wijze de rechten van meisjes en vrouwen schendt. Er is geen enkel excuus opdat meisjes en vrouwen niet dezelfde rechten hebben. Geen enkel", zegt De Croo. "Maar nu Saudi-Arabië toch in de commissie zit, "moeten we meer doen dan schande roepen. We moeten hen met de neus op de feiten drukken", zegt De Croo.

"Vrouwen en meisjes sterker maken"

Minister De Croo rondt momenteel een vierdaags werkbezoek aan Benin en Senegal af, dat helemaal in het teken stond van de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen en meisjes. Mensen met de neus op de feiten drukken is ook wat De Croo naar eigen zeggen in Afrika deed.

"En wat ik met het initiatief 'She Decides' zal blijven doen in alle internationale fora die ik ter beschikking heb: praten met landen waar rechten van vrouwen en meisjes nog een hele weg af te leggen hebben, hen met de neus op de feiten drukken tot ze in beweging komen en investeren in lokale en internationale organisaties die op het terrein meisjes en vrouwen sterker maken."