Dit moet de meest ecologische woontoren van het land worden

Antwerpen krijgt de meest duurzame woontoren van Vlaanderen, althans dat beloven de bouwheren. "Deze woontoren - en bij uitbreiding de hele site - is een voorbeeld van duurzaamheid", zegt ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) in een persbericht.

In de nieuwe Antwerpse wijk Nieuw Zuid moet tegen 2020 een nieuwe woontoren verrijzen van 24 verdiepingen hoog met daarin 141 appartementen. Het zou volgens de initiatiefnemers om de meest ecologische toren van heel Vlaanderen gaan. "De voorziene isolatie- en ventilatietechnieken zijn zo vooruitstrevend dat het energieverbruik er zelfs vier keer onder de huidige bouwnorm zal liggen", klinkt het.

(lees verder onder de foto)

Het gemiddelde energieverbruik in de woontoren zou beperkt blijven tot 15 kWh per kubieke meter. Voor nieuwbouwappartementen is de norm momenteel 60kWh per kubieke meter. De toekomstige bewoners zouden daardoor tot 534 euro per jaar kunnen besparen op hun verwarmingskosten.

(lees verder onder de foto)

Bovendien zou de toren worden aangesloten op het warmtenet van een nog te bouwen warmtecentrale. Die centrale zal zich bevinden in een andere toren die 55 meter hoog moet worden (foto onder) en energie zal produceren voor (onder meer) de woontoren. "Deze woontoren - en bij uitbreiding de hele site - is een voorbeeld van duurzaamheid", laat Energieminister Tommelein weten.

In eerste instantie wordt de warmte geproduceerd op aardgas, nadien op restwarmte van bedrijven in de buurt. Op termijn zou het zelfs de bedoeling zijn om de helft van de stad Antwerpen aan te sluiten op het warmtenet. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar mogelijke restwarmte van de verbrandingsoven langs de A12 in Wilrijk.

(lees verder onder de foto)

Volgens Antwerps schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) zal 60 procent van de site groen worden ingekleurd. "In totaliteit komt er een groenoppervlakte bij van liefst 18 voetbalvelden groot, midden in de stad", zegt ze in een persbericht. Concreet zou het gaan om 2.053 bomen en 3 km wandelpaden. Er komt ook een systeem van water ecologisch waterbeheer wat van het stadsdeel de eerste hemelwaterneutrale wijk van Vlaanderen moet maken.

Meest gelezen