Eerste duikvlucht naar Saturnus succes: Cassini stuurt dichtste foto's ooit van gasreus

Ruimtesonde Cassini heeft er een eerste succesvolle duik opzitten in de relatief smalle ruimte tussen Saturnus en de binnenste ring van de planeet. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kreeg zo de dichtste foto's ooit van de gasreus toegestuurd.

Cassini is aan zijn laatste missies bezig, nu de ruimtesonde - die sinds 2004 rond Saturnus en zijn 62 manen cirkelt - stilaan zonder brandstof komt te zitten. Er staan in totaal 22 duiken gepland naar de kloof tussen de planeet Saturnus en de binnenste ring rondom de gasreus, een kloof van zo'n 2.400 kilometer breed.

Nog nooit heeft een ruimtetuig dat gebied geëxploreerd. De eerste duik van Cassini vandaag was alvast een succes. Het ruimtetuig heeft het er heelhuids vanaf gebracht en kon bijzondere foto's doorsturen. Nog nooit zagen we de planeet Saturnus van zo dichtbij, met wervelwolken, een enorme orkaan een een zeszijdig vortexweersysteem.

Het nieuwe beeldmateriaal van deze en de volgende duiken moet wetenschappers helpen achterhalen wat de bron is van het magnetische veld van Saturnus, bepalen hoe vlug de gasreus roteert en wat er zich onder de wolkenlagen bevindt.

De volgende duik staat gepland op volgende dinsdag. De finale duik zal plaatsvinden op 15 september. Dan zal Cassini zichzelf laten crashen in de atmosfeer van Saturnus.