Europese Centrale Bank houdt rentetarieven op historisch lage niveaus

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone onveranderd op hun historisch lage niveaus. Dat meldde de centrale bank na afloop van de zeswekelijkse beleidsvergadering.

De herfinancieringsrente blijft daardoor 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.

De lage rente is een middel van de ECB in de strijd tegen de lage inflatie in de eurozone. In dat kader koopt de centrale bank ook maandelijks voor tientallen miljarden euro's aan schuldpapier op bij financiële instellingen. Aan dat programma werd donderdag evenmin iets veranderd, wat betekent dat in ieder geval tot eind dit jaar voor 60 miljard euro per maand aan obligaties wordt opgekocht.