Europese Commissie: "Te moeilijk om postbedrijf op te richten in België"

Het is volgens de Europese Commissie te moeilijk om een postbedrijf op te richten in ons land. Minister Alexander De Croo (Open VLD), bevoegd voor de postsector, belooft beterschap en zegt dat hij aan een nieuwe postwet werkt
Jonas Hamers / ImageGlobe

De Europese Commissie vraagt om een aantal "beperkende" vergunningsvoorwaarden in de postsector te schrappen. De voorwaarden vormen volgens de Commissie een "onevenredige" belemmering voor de vestiging van bedrijven die aan postbedeling willen doen.

Om een vergunning in België te verkrijgen, moeten bedrijven binnen twee jaar na de start van hun werkzaamheden minstens tweemaal per week de post kunnen bedelen. Ook moeten ze na vijf exploitatiejaren vrijwel het hele grondgebied kunnen bestrijken. Bovendien moet overal in België een uniform tarief worden toegepast.

De Commissie vindt die voorwaarden te streng voor bedrijven die de concurrentie willen aangaan met overheidsbedrijf bpost. Ze stuurde donderdag een zogenaamd met redenen omkleed advies naar de Belgische overheid. Ons land krijgt nu twee maanden tijd om actie te ondernemen. Zo niet kan de Commissie de zaak voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg brengen.

Bevoegd minister De Croo belooft beterschap en zegt aan een nieuwe postwet te werken. "De teksten daarvoor zijn in voorbereiding. We zullen daarbij rekening houden met de opmerkingen van de Europese Commissie", klinkt het.