Explosies op luchthaven Damascus gevolg van Israëlische raketaanval

Op de internationale luchthaven van de Syrische hoofdstad Damascus zijn zware ontploffingen geweest. Israëlische raketten hebben er stellingen van het leger getroffen, citeert het Syrische staatspersagentschap Sana op basis van militaire bronnen. Ze werden afgevuurd vanop de door Israël bezette Golanhoogte. Er is enkel materiële schade. "Deze agressie is een poging om het moreel van de terreurorganisaties op te schroeven", aldus Sana.

Volgens de directeur van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen het conflict in Syrië opvolgt, was de knal tot in de stad zelf te horen. De internationale luchthaven ligt ongeveer 25km ten zuidoosten van het centrum van Damascus.

De Israëlische minister van Inlichtingen Israel Katz verklaarde op de militaire radio dat het incident in Syrië volledig strookt met het Israëlisch beleid om te verhinderen dat wapentransporten vanuit Iran worden geleverd aan Hezbollah. Eerder had al-Manar, de televisiezender van de Libanese sjiitische beweging, gemeld dat de raketten een brandstoftank en een wapendepot hadden geraakt, maar dat er geen slachtoffers waren gevallen.

Israëlische functionarissen bevestigden aan de lokale Hebreeuwse media dat ze recentelijk vermoede wapenleveringen aan Hezbollah in Syrië hebben gebombardeerd om te beletten dat zwaar en geavanceerd wapentuig bij de organisatie terechtkwam. Israël beschouwt Iran als een aartsvijand en Hezbollah als een bedreiging.

De sjiitische beweging en Israël bevochten elkaar jarenlang tijdens de Israëlische bezetting van Libanon en voerden opnieuw oorlog in 2006, enkele jaren nadat de Israëlische troepen zich hadden teruggetrokken uit hun noordelijke buurland. Vorige week belandden twee mortiergranaten, die vermoedelijk werden afgevuurd vanuit Syrië, in door Israël gecontroleerd gebied. De Israëlische troepen beantwoordden het vijandelijke vuur. In januari vielen Israëlische gevechtsvliegtuigen de militaire luchtmachtbasis Mezzeh in de buitenwijken van Damascus aan.