Imam Grote Moskee: "Vrouwen en mannen zijn elkaars gelijken in de islam"

"Vrouwen en mannen zijn elkaars gelijken in de islam." Dat zegt Mohamed Galaye N'Diaye, de imam van de Grote Moskee in Brussel, in een interview met Knack. Hij pleit voor een "Belgische islam", aangepast aan de maatschappelijke context van ons land. Dat zijn instituut het salafisme (een radicale stroming binnen de islam, red.) zou verspreiden, spreekt hij met klem tegen.
Imam Mohamed Galaye N'Diaye.

N'Diaye is de hoofdimam van de Brusselse Grote Moskee. Hij leidt mee het Islamitisch Cultureel Centrum van België (ICC) dat in de moskee gevestigd is. Zijn passage in de onderzoekscommissie naar de terreuraanslagen van 22 maart veroorzaakte onlangs heel wat commotie.

De imam zou een beeld opgehangen hebben van de moskee dat niet strookte met getuigenissen van onder meer de Staatsveiligheid en het OCAD. Hij had geen weet van Syriëstrijders die onderwijs in zijn instelling hadden gevolgd en over de boekhouding en de financiering kwamen er enkel vage antwoorden. Bovendien wordt al langer gezegd dat de Grote Moskee een centrum is van het salafisme, de radicale stroming binnen die islam die in Saudi-Arabië wordt beleden en van daaruit wordt verspreid over de wereld. De Grote Moskee is niet officieel erkend en krijgt zijn financiering uit het buitenland.

In Knack spreekt N'Diaye de beschuldigingen met klem tegen. Hij heeft het over een lastercampagne in de media. "Het is toch onzin om de Grote Moskee en het ICC weg te zetten als salafistisch omdat onder andere Saudi-Arabië gebouwen heeft gefinancierd? Ik ben aangeworven door de raad van bestuur, en daar zitten evengoed vertegenwoordigers van Marokko, Turkije en Senegal in."

"Puur historische kijk op de Koran is niet wenselijk"

N'Diaye zegt dat hij zelf in de verste verste geen salafist is. Hij houdt een heel gematigd discours en pleit voor een "Belgische islam", een islam die aangepast is aan onze hedendaagse maatschappelijke context. "Een rigide, puur historische kijk op de Koran is in een westers land niet wenselijk."

Volgens N'Diaye moeten imams beter opgeleid worden en Frans of Nederlands kennen. "Veel imams worden hier gedropt vanuit Marokko of Algerije en beginnen meteen te preken, zonder de Europese context, laat staan de Belgische samenleving te kennen. Imams moeten ter plekke opgeleid worden door beslagen islamtheologen én in de taal van het land."

Vrouwen en mannen zijn in de islam gelijkwaardig, stelt hij. "Een moslim die vrouwen als minderwaardige wezens behandelt, zit eigenlijk vast in een pre-islamitische visie. Maar ik erken dat er nog veel misogynie in de islamtheologie zit, en er op dat vlak nog veel werk aan de winkel is." In dat verband zegt de imam ook dat het dragen van een nikab (een sluier die het gezicht volledig bedekt en enkel de ogen vrijlaat, red.) niet past in een westers land als België.

"Wat ik verteld heb voor commissie, was correct"

N'Diaye erkent dat de samenwerking tussen zijn ICC en andere organisaties als de Moslimexecutieve spaak loopt, en wijst daarvoor naar de overheid. Die zou nalatig zijn. "Er is veel te weinig samenwerking met en controle op moskeeën en imams. Er zijn ook veel te weinig dwingende regels om islamitische instellingen te doen samenwerken."

Dat zijn passage in de onderzoekscommissie nog kan leiden tot een vervolging wegens meineed, noemt hij "ridicuul". "Ik heb voor de commissie alleen getuigd. Ik zat daar niet als verdachte en wat ik heb verteld, was correct."

Het volledige interview kan u lezen op de website van Knack (u moet wel aangemeld zijn).