Ledstrips waarschuwen verstrooide overstekende voetgangers in Brussel

Ter hoogte van de Vlaamse Poort in Brussel zijn bij een oversteekplaats ledstrips in de grond aangebracht. Ze moeten voetgangers waarschuwen die al te zeer in hun smartphone zijn verdiept. De hoofdstad volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Augsburg en Sydney.

Wie sinds gisteren te voet de Vlaamse Poort op de grens tussen Brussel en Molenbeek heeft overgestoken, heeft ze vast al gemerkt: twee ledstrips langs de beide zijden van de tramsporen. Synchroon met de verkeerslichten voor voetgangers lichten ze afwisselend groen en rood op.

De ledstrips zijn een initiatief van Brussel Mobiliteit op vraag van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Het gaat om een experiment om de aandacht voor het verkeer te trekken van verstrooide voetgangers die met hun smartphone bezig zijn.

"We kozen voor deze oversteekplaats omdat het een drukke plek is met naast autoverkeer ook tramverkeer", vertelt woordvoerder Mathias Dobbels aan VRT Nieuws. "Dagelijks steken daar ook veel scholieren de weg over."

De test loopt enkele weken tot enkele maanden. Nadien zal Brussel Mobiliteit de opstelling evalueren, onder meer door bij tramchauffeurs te polsen of ze een positief effect in het gedrag van voetgangers merken. Als dat zo is, dan is het mogelijk dat ook elders in de hoofdstad ledstrips op oversteekplaatsen opduiken.

(Lees voort onder video)

Kritiek

Met de ledstrips treedt Brussel in het voetspoor van onder meer Augsburg in Duitsland en Sydney in Australië. Ook Bodegraven in Nederland experimenteert sinds begin dit jaar met ledstrips.

Die krijgen naast bijval ook kritiek. Verkeersexperts menen dat zulke strips voetgangers die hun smartphone in het verkeer gebruiken het signaal geven dat hun gedrag aanvaardbaar is terwijl ze eigenlijk beter zouden moeten opletten. Daarnaast zijn de strips nutteloos voor mensen die kleurenblind zijn.

Meest gelezen