Levenslange celstraf voor oud-dictator Tsjaad ook in beroep bevestigd

De vroegere dictator van Tsjaad, Hissène Habré, is ook in beroep veroordeeld tot een levenslange celstraf voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. In mei vorig jaar werd hij door een speciaal daarvoor opgerichte rechtbank in het Senegalese Dakar ook al tot levenslang veroordeeld voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, folteringen en diefstal. Van seksueel geweld werd de vroegere dictator in beroep wel vrijgesproken. Habré woonde de uitspraak niet bij.
archieffoto

Habré zal zijn straf moeten uitzitten in Senegal, waar hij na de staatsgreep tegen hem in 1990 in ballingschap is. Dit tweede proces wordt meteen ook het laatste - zoals een hof van cassatie beoordeelde deze rechtbank enkel de rechtsgang.

Met deze uitspraak is dus een einde komen aan een juridische procedure die begin jaren 2000 begon en waarin ons land een belangrijke rol speelde. Zo had België sinds 2005 een arrestatiebevel lopen tegen de oud-dictator, met de bedoeling hem in ons land te berechten. Die vraag bleef echter zonder gevolg, tot het Internationaal Gerechtshof in 2012 oordeelde dat Senegal Habré strafrechtelijk moest vervolgen of de Tsjadische oud-dictator moest uitleveren aan België. In 2013 werd Habré uiteindelijk opgepakt. In juli 2015 startte het proces tegen Habré, en dat voor de speciaal daarvoor opgerichte Buitengewone Afrikaanse Kamers.

Advocaat Reed Brody, die bijna 20 jaar met de slachtoffers werkte om Habré voor een rechtbank te krijgen, reageert verheugd op Twitter. "Deze dag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat een groep niet-aflatende overlevers eindelijk hun dictator overwonnen."