Merkel pleit voor harde brexit: "Britten moeten zich geen illusies maken"

In het Duitse parlement heeft bondskanselier Merkel nog eens gepleit voor een harde brexit. Het Verenigd Koninkrijk moet niet denken dat het dezelfde rechten en privileges behoudt als het de Europese Unie verlaat, maakte ze duidelijk. "Al heb ik de indruk dat sommige Britten zich daarover nog illusies maken."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Als het Verenigd Koninkrijk hoopt om nog gunstige voorwaarden uit de brand te slepen bij de onderhandelingen over de uitstap uit de Europese Unie, dan maakt het zich begoochelingen. "Dat proberen, is tijdverlies", maakte de Duitse bondskanselier heel duidelijk. 

"Een derde land geniet niet van dezelfde rechten, of meer voordelige rechten, als een lidstaat. Dat lijkt misschien evident, maar ik moet het jammer genoeg nogmaals duidelijk zeggen want ik heb het gevoel dat sommigen in Groot-Brittannië zich nog illusies maken op dit vlak". Haar uitspraak leverde Merkel applaus op.

Voor er kan worden gepraat over de toekomstige verhouding tussen de EU en Londen, moeten de voorwaarden voor het Britse vertrek duidelijk zijn afgesproken, benadrukte Merkel nog. "Die volgorde is onomkeerbaar."

Merkel verwacht moeilijke onderhandelingen

Merkel verwacht dat de onderhandelingen over de Britse uitstap moeilijk zullen worden. "Dat lijdt geen twijfel". De onderhandelingen zullen wellicht van start gaan na de vervroegde Britse parlementsverkiezingen van 8 juni.

Zaterdag staat een EU-top over de brexit op het programma. Daar zullen de 27 staatshoofden en regeringsleiders de richtlijnen vastleggen die de Europese Commissie moet volgen bij de onderhandelingen met de Britse regering. In de aanloop naar de top buigen de ministers van Europese Zaken zich in Luxemburg nog eens over de tekst.