Michel: "Betreur Belgische stem voor Saudi-Arabië in VN-vrouwenrechtenraad"

Premier Charles Michel (MR) betreurt dat ons land voor een zitje voor Saudi-Arabië in de VN-vrouwenrechtenraad heeft gestemd. Dat heeft hij in de Kamer gezegd. Voorzitter Gwendolyn Rutten van Open VLD meent dat de Belgische diplomatie een fout heeft gemaakt.

België heeft wel degelijk vóór de kandidatuur van Saudi-Arabië in de VN-vrouwenrechtenraad gestemd en dat is niet naar de zin van Charles Michel. Dat is gebleken tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

"De Belgische diplomaat heeft in naam van ons land gestemd", zei de premier. "Ik betreur deze stemming. Als het te herdoen was en de regering had kunnen tussenkomen, dan had ik ervoor gepleit geen positieve stem uit te brengen."

Michel liet met andere woorden verstaan dat de Belgische diplomatie op eigen houtje heeft gehandeld zonder dat de Belgische politiek is geconsulteerd. "Er zaten slechts enkele uren tussen het moment dat het ministerie van Buitenlandse Zaken over de stemming is geïnformeerd en het moment dat de Belgische diplomatie een beslissing moest kenbaar maken", zei hij nog.

(Lees voort onder video)

Rutten: "België had klaar en duidelijk "nee" moeten zeggen"

Ook Gwendolyn Rutten vindt het niet kunnen dat België de kandidatuur van Saudi-Arabië heeft goedgekeurd. "Ik denk dat de Belgische diplomatie een fout heeft gemaakt", zegt ze in "Villa Politica". "Soms gaan de dingen heel snel en dat betreur ik."

"Je kan maar 1 helder signaal geven en dat is dat een land als Saudi-Arabië de gelijkheid tussen mannen en vrouwen niet respecteert. Wij doen dat wel. Wij vinden die rechten superieur aan de rest van de wereld. Hier moeten we een lijn trekken en dit moet het standpunt van België zijn."

"Ik zal heel duidelijk zijn: Saudi-Arabië respecteert de mensenrechten en zeker de vrouwenrechten niet. Het land hoort niet thuis in de VN-vrouwenrechtenraad."

"Dit is geen regeringsbeslissing", zegt ze nog, waarmee ze eveneens aangeeft dat de Belgische diplomatie solo slim heeft gespeeld. "Principieel had de Belgische regering klaar en duidelijk "nee" moeten zeggen."

Ze erkent dat ons land grote handelsbelangen in en met Saudi-Arabië heeft, maar vindt niet dat die het respect voor mensenrechten in de weg mogen staan. "Economische belangen moeten we tegen het licht houden. Het kan niet zijn dat het land dat op de grootste zak geld zit, waarden opdringt die fundamenteel tegen de onze indruisen."