Nationalistische betogers bestormen parlement in Macedonië

In de Macedonische hoofdstad Skopje hebben nationalistische demonstranten het parlement bestormd. Ze hielden er lelijk huis. Verschillende politici raakten gewond. De toestand in het Balkanland is al maandenlang erg gespannen.
AFP or licensors

De toestand in Macedonië is gespannen sinds de verkiezingen van december, intussen vier maanden geleden. De verkiezingen werden gewonnen door de conservatieve regeringspartij van Nikola Gruevski, maar die slaagt er niet in om een coalitie te vormen. De sociaaldemocraten proberen nu om samen met de etnisch-Albanese partij een regering op de been te brengen, maar president Gjorge Ivanov weigert om zijn fiat te geven. 

De regeringsvorming wordt nog bemoeilijkt door aanhoudend protest. Dagelijks gaan aanhangers van de conservatieve regeringspartij de straat op. Vandaag rukten de betogers, van wie sommige gemaskerd, op naar het parlement. Ze reageerden woedend omdat Talat Xhaferi, een etnische Albanees, tot parlementsvoorzitter zou worden verkozen.

De betogers slaagden erin om de plenaire zaal binnen te dringen en gingen fel te keer. De sociaal-democratische oppositieleider Zoran Zaev werd mishandeld, minstens drie andere politici raakten gewond. (lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Etnische Albanezen maken 20 tot 25 procent uit van de totale bevolking van Macedonië, dat 2,1 miljoen inwoners telt. De nationalistische betogers willen niet dat de Albanese minderheid meer rechten zou krijgen. 

Maar critici menen dat nationalisme niet het enige motief is voor de rellen. De Macedonische regering van Nikola Gruevski wordt al veel langer verdacht van grootschalige corruptie. Politici vrezen voor straffen als er een nieuw bewind aan de macht zou komen.

AFP or licensors