PODCAST: Wat was goed en wat kon beter?

“Imagine what we can accomplish in the first 100 days of a Trump administration.” Donald Trump gaf tijdens zijn campagne zelf de voorzet voor een evaluatie na 100 dagen presidentschap. Xavier Taveirne bespreekt met onze Amerikawatchers Tom Van De Weghe en Bert De Vroey wat goed was en wat beter kon.

Tijdens zijn campagne deed Donald Trump zijn medestanders dromen van wat hij allemaal zou kunnen veranderen tijdens zijn eerste honderd dagen als president van de VS. En na zijn inauguratie maakte hij meteen een plan om een aantal belangrijke zaken te wijzigen in zijn eerste maanden. Maar de laatste tijd lijkt Trump zich te distantiëren van een evaluatie na een symbolische eerste 100 dagen. 

“Trump is altijd begaan met hoe de buitenwereld hem percipieert. Hij anticipeert op het feit dat een groot deel van de pers hem kritisch zal bespreken en dat de evaluatie niet zo positief zal uitdraaien”, zegt Bert De Vroey. 

Tom Van De Weghe las het uitgebreide interview dat Trump aan persagentschap AP gaf: “Zelf noemt Trump zijn eerste honderd dagen alvast een enorm succes. Hij blijft een zakenman die sterk is in het verkopen van zichzelf.” 

Algemene indruk: chaos binnen en buiten de regering

Trump begint heftig aan zijn presidentschap. Hij vuurde het ene presidentieel decreet na het andere af. Daarmee wilde hij disruptie veroorzaken, hij wilde het contrast duidelijk maken met zijn voorganger Barack Obama. Dat werd hem ingefluisterd door zijn raadgever Steve Bannon, die zegt dat je een maatschappij eerst moet afbreken om ze nadien opnieuw op te bouwen. 

© 2017 Bloomberg Finance LP

De chaos beperkte zich niet alleen tot zijn beleid, maar zat ook binnen zijn eigen gelederen. Er is nog altijd geen Trump-regering die duidelijk de lijnen uitzet. Er zijn veel groepen rond de president die strijden om invloed. 

Wat heeft Donald Trump goed gedaan?

 • Na een aanval met gifgas in Syrië ging Trump over tot actie. Hij viel de Syrische regering aan met enkele bombardementen. Hij bewees dat hij mensenrechten en morele waarden laat meespelen in zijn beleid.
   
 • Amerikaanse bedrijven kondigen in een nationalistische reflex aan dat ze bijkomende investeringen gaan doen in de VS. Dat zou tot nieuwe jobs moeten leiden. De bedrijven hopen zo te scoren bij Trump en het publiek. Een echte economische balans zullen we pas binnen enkele maanden kunnen maken.
   
 • Opperrechter Neil Gorsuch werd benoemd. Zo raakte de balans in het voordeel van de conservatieve rechters. Trump zal hen de komende maanden en jaren erg nodig hebben, onder andere om zijn immigratiebeleid door te duwen.
   
 • Trump kan zich aanpassen. Zo schoof hij raadgever Steve Bannon en veiligheidsadviseur Michael Flynn aan de kant. En ook de straffe taal tegenover China heeft hij afgezwakt. Gaandeweg kwam hij tot de conclusie dat hij de Chinezen zal nodig hebben, onder andere in de strijd tegen Noord-Korea.

Wat kan beter?

 • De muur tussen de VS en Mexico zorgt voor problemen. Er wordt nog steeds geld voor gezocht. Volgens Trump komt de muur er zeker, maar wat vaststaat is dat de Mexicanen hem niet zullen betalen.
   
 • Trump is onvoorspelbaar. Dat maakt de samenwerking met bondgenoten moeilijk. De ontmoeting met Angela Merkel was erg ongemakkelijk. Maar omgekeerd verliep de samenwerking met de Chinese president Xi Jinping wel vlotter dan verwacht.
   
 • Zijn omgang met de media blijft een probleem. Hij blijft de media verdacht maken en verkondigt zelf leugens. Zo zei hij onlangs nog dat hij tijdens de verkiezingen de ‘popular vote’ (het totaal aantal stemmen) had gewonnen van Hillary Clinton, wat feitelijk onjuist is. 

Volgens onze Amerikakenners zal de aandacht de komende maanden vooral naar Noord-Korea en Iran gaan. “Komt er een escalatie of een ontzenuwing?”, vraagt Bert De Vroey zich af. Op binnenlands vlak denkt Tom Van De Weghe dat Trump vooral zijn eigen Republikeinen op één lijn zal moeten krijgen. Hij zal hun steun meer dan nodig hebben om heel wat beloftes waar te maken.