Reynders moet zich volgende week verantwoorden in Kamercommissie

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) herhaalt dat hij niet persoonlijk op de hoogte was dat er een stemming aan de gang was om Saudi-Arabië een zitje te geven in de VN-vrouwenrechtenraad. In een reactie zegt hij dat hij de commotie begrijpt en alles zal doen om een herhaling in de toekomst te vermijden. Maar daarmee is de kous nog niet af. Volgende week moet Reynders zich verantwoorden in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen.

"Zoals ik gisteren in de commissie Buitenlandse Zaken heb gezegd, is België geenszins verheugd over de verkiezing van Saudi-Arabië binnen die commissie", zegt Reynders in een reactie. "Ik betreur deze situatie ten zeerste, al konden we de deelname van Saudi-Arabië niet voorkomen. Ik wil er alles aan doen om een herhaling in de toekomst te vermijden."

De minister lag vanmiddag zwaar onder vuur in de Kamer, waar premier Michel openlijk zei de stemming te betreuren. De Franstalige oppositie merkte een tegenspraak tussen de woorden van de premier en die van minister Reynders. 

Reynders zei gisteren en vandaag dat hij niet wist dat er een stemming zou plaatsvinden, terwijl er volgens Michel slechts een paar uur tijd was voor overleg tussen de diplomaat bij de VN en Buitenlandse Zaken hier. Met andere woorden: Buitenlandse Zaken wist wél dat er een stemming zou plaatsvinden.

"We horen dat de zaak is blijven steken op het kabinet van Buitenlandse Zaken", zegt Wetstraat-journalist Bart Verhulst. "Dat deze toch wel gevoelige kwestie niet tot in de hoogste regionen is geraakt, met name bij de minister zelf of bij zijn kabinetschef."

Bij de meerderheid klinkt het dat de fout niet ligt bij Reynders zelf, maar bij de diplomatie of bij de kabinetsmedewerkers. Maar de minister zelf zegt dat hij vindt dat zijn diensten wel hun job hebben gedaan, en de procedures hebben gevolgd. De fout zou dus aan de procedures te wijten zijn.

Reynders: "We gaan procedures veranderen"

Reynders heeft nu aan de diplomatieke posten en aan zijn medewerkers de opdracht gegeven om de procedures te veranderen. Voortaan moeten dergelijke gevoelige kwesties systematisch persoonlijk aan de minister en de regering worden bekendgemaakt. "Ik zal die procedure vrijdag aan het kernkabinet voorstellen", belooft de minister. (lees verder onder de video uit "Het Journaal")

Maar daarmee is de kous niet af. De Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen gaat zich aanstaande dinsdag over de zaak buigen. De oppositie wil een verklaring voor de tegenstrijdigheden in de uitspraken van Reynders gisteren en die van Michel vandaag. Minister Reynders moet zich verantwoorden en uitleggen hoe de besluitvorming precies is verlopen.

Aanvankelijk wilde Ecolo-Groen Reynders vanavond nog terug naar de Kamer roepen, maar dat was onmogelijk omdat hij een Europese vergadering in Luxemburg bijwoont. Denis Ducarme (MR) stelde voor om de vergadering van dinsdagmorgen af te wachten. Daar ging de oppositie mee akkoord.

"Voor Groen is dit niet gedaan", zei Wouter De Vriendt vanavond in "Terzake". "Dit ondergraaft de positie van ons land. België gaat er prat op om werk te maken van vrouwenrechten overal ter wereld. Met welk moreel gezag gaan we dat nu nog kunnen doen?"

In diezelfde commissie zal Ecolo-Groen dinsdag een resolutie op tafel leggen waarin de partij een herziening vraagt van de Belgische diplomatieke relaties met Saudi-Arabië.

Wouter De Vriendt (Groen) en Rita Bellens (N-VA) in "Terzake":