Trump bezoekt België... en dat baart veiligheidsdiensten kopzorgen

Nog exact 4 weken en Donald Trump zet voet aan de grond in België voor zijn eerste buitenlandse reis als president van de VS. Voor de veiligheidsdiensten van ons land is zijn bezoek een waar huzarenstukje. Toch zijn veel details ook voor hen nog onbekend.

25 mei is dit jaar niet alleen Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, het is ook de dag waarop niemand minder dan Donald Trump een bezoek aan ons land brengt om de NAVO-top in Brussel bij te wonen. Toen zijn voorganger Barack Obama ons land in maart 2014 bezocht, waren de veiligheidsmaatregelen enorm en deze keer zal dat niet anders zijn.

Toch zijn veel details over het bezoek van Trump nog onbekend, ook voor onze veiligheidsdiensten. Zo is het niet duidelijk of de NAVO-top in het oude of het nieuwe hoofdkwartier zal plaatsvinden, noch wanneer Trump precies aankomt of vertrekt. In principe is het mogelijk dat hij drie dagen in ons land blijft, maar dat is nog onduidelijk.

Evenmin is duidelijk of Trump nog andere plekken in ons land zal bezoeken. Obama deed dat wel. Hij trok per helikopter naar het oorlogskerkhof van Waregem (zie foto onder). De Amerikaanse geheime dienst heeft ons land alvast een lijst bezorgd met plekken die Trump mogelijk zal bezoeken en de politie houdt met alle scenario's rekening. Zo berekent een task force voor elke locatie hoeveel mensen en middelen nodig zijn om die te beveiligen. Welke locaties op die lijst staan, is geheim.

(Lees voort onder foto)

Terreurniveau 3

Hemelvaartsdag is een feestdag, dus het verkeer zal minder druk zijn. Dat is enerzijds een meevaller, maar anderzijds geeft het meer mensen de kans om tegen Trump te komen betogen. Op Facebook hebben nu al 8.000 mensen bevestigd dat te zullen doen en volgens de organisator van de protestmars zouden zelfs al 30.000 mensen hebben toegezegd.

Zaak is dus genoeg agenten op de been te brengen. Dat is niet evident want wegens het aanhoudende terreurniveau 3 hebben de veiligheidsdiensten sowieso al personeelsproblemen. Lokale politiezones hebben hun mensen in elk geval nu al gezegd dat hun verlof die dag mogelijk wordt ingetrokken.

Daarnaast duiken nog andere logistieke problemen op. Zo is het niet bekend waar Trump zal overnachten. In ons land staat geen Trump Hotel of Trump Tower. Zal hij genoegen nemen met The Hotel, het hotel waar Obama in 2014 verbleef? Die bracht toen trouwens 45 wagens, 3 vrachtvliegtuigen, een resem helikopters en een gevolg van 900 vrouwen en mannen mee. Hoewel mensen en middelen Trump meeneemt, is niet geweten.

Een heikel punt is alvast opgelost. Op 25 mei stond de finale van Play-off 2 in het voetbal gepland. Die wedstrijd is uitgesteld naar 27 mei, zo laat de Pro League weten.