Vakbond voert actie tegen bestraffen langdurig zieke werknemers

Voor het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft de christelijke bediendenbond LBC geprotesteerd tegen de nieuwe sancties voor langdurig zieken. Dreigen met sancties maakt zieken alleen maar zieker, vindt de LBC.

"Minister De Block wil langdurig zieken die te weinig meewerken om geleidelijk weer aan de slag te gaan een stukje van hun uitkering afnemen, maar die sancties lijken averechts te werken. De christelijke bediendenbond LBC vindt dat langdurig zieken tijd en rust moeten krijgen om te genezen", verduidelijkt VRT-radiojournalist Steven Dierckx in het middagnieuws op Radio 1.

"Onrechtvaardig en onverstandig", bestempelt de vakbond de koers om langdurig zieke werknemers te bedreigen met financiële sancties. "Het oude systeem geeft genoeg mogelijkheden om langdurig zieken te helpen bij de terugkeer naar de werkvloer", zegt Stefaan Decock, algemeen secretaris van LBC-NVK. "Die financiële sancties zijn dan ook totaal overbodig. De aanpassingen zijn vooral ingegeven door de wens om geld te besparen."

Bij de actie in Brussel vertelden een 100-tal mensen met een wit masker één voor één het verhaal van een ziek familielid, vriend of kennis. "Ziek zijn kies je niet, de Maggie-straf geneest je niet!", zo luidde het motto van de actievoerders.

Meest gelezen