Vermiste jonge bergbeklimmer na 47 dagen levend teruggevonden in Himalaya

De 21-jarige Taiwanese bergbeklimmer, Liang Sheng Yueh, is levend en wel teruggevonden in het Himalayagebergte nadat hij 47 dagen geleden met zijn vriendin (19) spoorloos verdwenen was. De jongeman wordt momenteel verzorgd in een ziekenhuis in Kathmandu en verkeert buiten levensgevaar. Voor zijn vriendin Liu Chen Chun kwam alle hulp te laat.
Liang Sheng Yueh (21) wordt momenteel verzorgd in het Grandee International Hospital in Kathmandu

Na een zoekactie trof het reddingsteam de 21-jarige Liang Sheng Yueh aan op zo'n 2.600 meter hoogte in het Himalayagebergte, nabij het Nepalese dorpje Tipling. Naast hem lag het dode lichaam van zijn vriendin, de 19-jarige Liu Chen Chun. De jongeman wordt momenteel verzorgd in een ziekenhuis in Kathmandu en verkeert buiten levensgevaar.

"Liang kan traag spreken. Hij zei me dat zijn vriendin drie dagen geleden is overleden. Zijn lichaam heeft wonden van wormenbeten, maar hij zal er wel geen traumatische verwondingen op nahouden", vertelde zijn dokter Sanjaya Karki aan de BBC.

De jongeman zou zo'n 30 kilogram verloren zijn sinds hij zeven weken geleden spoorloos verdween en zou zich volgens de dokters gevoed hebben met water en zout.

Liu: "Ik wou dat ik hier nooit was beland"

Om 11 uur lokale tijd troffen lokale bewoners Liang aan. Er werd onmiddellijk een helikopter van het reddingsteam ter plaatse gestuurd.

Liang en zijn vriendin Liu waren allebei eerstejaarsstudenten aan The National Dong Hwa Universiteit in Taïwan. Ze werden het laatst gezien op 9 maart in het noordelijk gelegen dorpje Dhading, waar ze ondanks de hevige sneeuwstorm toch op wandeltocht vertrokken.

De website Missingtrekker.com meldde dat het koppel voor hun trektocht kreeg af te rekenen met enkele tegenvallers. Zo was hun bagage zoek geraakt. Liu schreef nog op haar Facebookpagina: "Ik wou dat ik hier nooit was beland."

Geen uitgebreide zoektocht

De familie van het koppel werd ongerust toen de wandelaars, zoals afgesproken, niets van hen lieten horen op 10 maart. Daarop besloten de familieleden professionele hulp in te roepen. De Nepalese politie stuurde drie gidsen en een helikopter op pad. Volgens de Taipei Times waren de plaatselijke reisgidsen van het Himalayagebergte en de lokale nieuwsagentschappen ook op de hoogte van de situatie, maar de onophoudelijke sneeuwstorm en lawines maakten een uitgebreide zoektocht onmogelijk.

Madhav Basnet, een lid van het reddingsteam, vertelde aan de BBC dat het koppel waarschijnlijk van een glibberig paadje is gegleden terwijl ze aan het afdalen waren van het noordelijke dorpje Dhading naar het lager gelegen dorpje Ghatlang: "Ze zijn vermoedelijk gevallen en in een soort grot terechtgekomen waar ze niet meer uitgeraakten."