Vorig jaar niet, nu wel: Groezrock verbiedt rugzakken op het festivalterrein

Groezrock, traditioneel het eerste muziekfestival van het zomerseizoen, voert dit jaar voor het eerst een rugzakverbod in op de festivalwei. Net als vorig jaar neemt het punk- en hardcorefestival in Meerhout extra veiligheidsmaatregelen. Andere festivals lijken niet meteen een rugzakverbod te willen invoeren, al bespreken zij nog welke veiligheidsmaatregelen ze dit jaar nemen.
Lies Borgers

Groezrock verwacht dit jaar 35.000 festivalgangers, die voor het eerst geen rugzak mogen meenemen op de festivalwei. "Aan de ingang van de festivalzone zal de bagage van elke bezoeker uitgebreid gecontroleerd worden. Daar gebeurt ook de identiteitscontrole. We maken dit jaar een onderscheid tussen de camping, waar alle materiaal om bagage in te vervoeren is toegelaten, en de festivalwei, waar rugzakken dit jaar verboden zijn", zegt François Nuyts van Groezrock op Studio Brussel.

"Kleine heuptasjes zijn wel toegelaten, al zullen die aan de ingang van het terrein ook gecontroleerd worden op verboden voorwerpen. Dat geldt ook voor plastic zakken en stoffen totebags, die wel mee binnen mogen, maar alles zal streng gecontroleerd worden."

Camera's en betonblokken

Naast de aangepaste bagagerichtlijnen neemt Groezrock ook andere bijkomende veiligheidsmaatregelen. Op de toegangswegen naar het festivalterrein komen betonblokken, in overleg met de politie. En het festivalterrein zelf wordt uitgerust met extra bewakingscamera's. "Securitymensen werden vorig jaar al maximaal ingezet, en dat niveau handhaven we ook deze editie."

De capaciteit van Groezrock daalt daalt dit jaar van 18.000 naar 11.000 bezoekers per dag, omdat de organisatie over een minder groot terrein beschikt met drie podia in plaats van vier. Op de affiche staan onder meer Deftones, Parkway Drive en Belgische bands als Brutus en Oathbreaker.

Wat doen andere festivals?

Andere festivals lijken voorlopig geen rugzakkenverbod in te voeren. "De extra veiligheidsmaatregelen die we vorig jaar hebben ingevoerd op de drie festivals in Werchter (Rock Werchter, TW Classic en Werchter Boutique, nvdr), blijven ook dit jaar van kracht", zegt woordvoerster Nele Bigaré. "We gaan alle festivalgangers in aanloop naar onze festivals nog uitgebreid informeren over de precieze richtlijnen, net zoals we vorig jaar gedaan hebben."

Peter Van Geel, organisator van Graspop dat midden juni al plaatsvindt in Dessel, benadrukt dat het te voorbarig is om het over een rugzakverbod te hebben. "We moeten de algemene veiligheidsmaatregelen voor deze zomer nog bespreken met alle grote festivals samen. Onder meer Rock Werchter, Pukkelpop, Dour en Tomorrowland zitten daar samen met ons aan tafel. Wat Graspop betreft, hadden we vorig jaar metaaldetectoren aan de ingang van het terrein. Daarmee konden we alle zakken controleren, en bij een verdachte inhoud fouilleren. We zouden die aanpak ook dit jaar behouden."

Het festival Couleur Café vindt komende zomer voor het eerst op het Atomiumsquare plaats. De organisatoren raden de bezoekers af om rugzakken mee te brengen naar het festival, maar een strikt verbod is er niet. "Om te vermijden dat er lange wachtrijen zijn aan de ingang, vragen we om de rugzakken thuis te laten. Iedereen zal grondig gecontroleerd worden", klinkt het.