VS heronderhandelt Nafta met Mexico en Canada

De Verenigde Staten zullen zich nog niet meteen terugtrekken uit het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (Nafta). Dat was de boodschap van president Donald Trump in telefoongesprekken met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en de Canadese premier Justin Trudeau, meldt het Witte Huis. Enigszins verrassend, want eerder meldden Amerikaanse media dat Trump zou werken aan een zogenoemde "executive order" om dat wél te doen. De drie landen zouden het eens zijn om Nafta te heronderhandelen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De krant New York Times en de Amerikaanse website Politico schreven gisteren dat president Trump concreet werk maakte van een Amerikaanse terugtrekking uit Nafta, het handelsverdrag met Mexico en Canada. Er was een zogenoemd executive order, een presidentieel decreet, daarover in de maak.

Tijdens zijn verkiezingscampagne was Trump al niet mals geweest voor het 23 jaar oude handelsverdrag. Zulke verdragen zijn nadelig voor de Verenigde Staten, luidde het toen. Ook sinds zijn aantreden als president spaarde de Republikeinse president zijn kritiek niet. "Nafta is een eenzijdig akkoord", "een ramp voor de Verenigde Staten", "de oorzaak waarom miljoenen banen in de VS verloren gegaan zijn." "We willen voor eens en voor altijd komaf maken met Nafta", zei hij vorige week nog.

Een eventueel vertrek uit het Noord-Amerikaanse handelsakkoord wordt omschreven als een ramp, ook door Republikeinse politici. Maar zover komt het dus blijkbaar (voorlopig) niet. "President Trump ging er tijdens aangename en productieve telefoongesprekken met de Mexicaanse president Peña Nieto en de Canadese premier Trudeau mee akkoord om Nafta op dit moment niet te beëindigen", zegt het Witte Huis.

De drie leiders beslisten daarentegen om "snel over te gaan tot de heronderhandeling van het akkoord in het voordeel van de drie landen". "Het is een eer om met president Peña Nieto en premier Trudeau samen te werken, en ik geloof dat het eindresultaat de drie landen sterker en beter zal maken", zegt Trump volgens de mededeling van het Witte Huis.

Onderhandelingstactiek

Een verrassende zet na die eerdere dreigende retoriek, of toch niet? Trump lijkt volgens Amerikaanse media op die manier vooral druk te hebben willen zetten op Mexico en Canada, om zo betere voorwaarden voor de Verenigde Staten te kunnen realiseren bij een heronderhandeling van Nafta. Met andere woorden, het was vooral een onderhandelingstactiek.

Maar dat er ongerustheid heerst na die dreigende taal, is ook niet zo ongewoon. Trump is allesbehalve een fan van internationale handelsakkoorden, zoals hij tijdens zijn campagne en ook sinds zijn aantreden als president niet nalaat om duidelijk te maken.

Al meteen na zijn aantreden in januari trok president Trump de VS al terug uit TPP, (Trans-Pacific Partnership), een handelsverdrag met Australië, Canada, Mexico, Japan, Chili, Maleisië, Peru, Nieuw-Zeeland, Singapore, Vietnam en Brunei. Over TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), het handelsverdrag tussen Europa en de VS, zijn de gesprekken intussen stilgevallen.

Nafta in het kort

Nafta (North American Free Trade Agreement) trad op 1 januari 1994 in werking. De Verenigde Staten, Canada en Mexico creëerden op die manier een vrijhandelszone.

  • Importtarieven werden verlaagd of zelfs afgeschaft
  • Beperkingen op buitenlandse bezittingen en investeringen werden opgeheven
  • Intellectueel eigendomsrecht van producten uit de andere lidstaten moest beter gerespecteerd worden

 

AP1993