Zwitserse theatermaker Milo Rau gaat NTGent leiden

De Zwitser Milo Rau komt aan het hoofd van NTGent. Dat hebben de artistieke commissie en de raad van bestuur van het Gentse stadstheater beslist. Rau vormt voor de dagelijkse leiding een trio met huidig artistiek coördinator Steven Heene en dramaturg Stephan Bläske.
AFP

Milo Rau (40) studeerde sociologie en Germaanse en Romaanse studies in Parijs, Zürich en Bern. Hij starte zijn carrière in 1997 met (reis)reportages en ging vanaf 2003 als regisseur en schrijver aan de slag in binnen- en buitenland. Rau gooide al hoge ogen in het internationale theatercircuit, onder meer met zijn stuk "Five easy pieces", waarin hij 7 kinderen het leven van Marc Dutroux laat naspelen. Hij werkte eerder al in Gent voor kunstencentrum Campo. In totaal is hij al 15 jaar bezig.

Waarom koos de jury voor Rau?

"Milo Rau en zijn team hebben een uitdagend artistiek plan voor NTGent uitgetekend. Zij geloven in het ensemble en willen geëngageerde voorstellingen maken", zo staat in het verslag van de jury die de nieuwe leiding van het NTGent heeft aangesteld. Ze namen 24 kandidaturen in overweging.

"De voorstellingen van Rau zijn vaak polemisch door de politieke thema’s die hij durft aan te gaan zonder in propaganda te vervallen. Zijn maatschappelijke thema’s, samen met de mooie interdisciplinaire aanpak, zorgen voor zeer hedendaagse voorstellingen. Hij maakt vernieuwend theater maar zonder de traditie uit het oog te verliezen. Ook het participatie- en diversiteitsgegeven is zowel intern als naar publiek toe goed in het plan uitgewerkt: het is helder, ambitieus genoeg maar ook haalbaar."

"Niet alleen het artistieke plan maar ook de persoonlijkheid van Milo maken de jury enthousiast over deze kandidaat. Hij heeft charisma en kan zonder twijfel een ensemble en het ganse huis daar rond enthousiasmeren, uitdagen en leiden. Hij is bijzonder communicatief en de jury ziet zijn anders taligheid eerder als een kans om o.a. diversiteit in het huis nog meer kansen te geven."

"Keuze voor complementair team"

Steven Heene, die bij het NTGent aan zet blijft als artistiek directeur, legt in "De ochtend" uit dat er twee redenen zijn voor de keuze van de raad van bestuur voor een trio. Heene heeft de voorbije tijd een bepaalde koets uitgezet en blijft aan zet in een sturende rol, wat het NTGent verzekert van een zekere continuïteit.

"De uitdaging is niet gering, maar eigenlijk is complementariteit de belangrijkste reden. Ik kende Milo's werk al, voor ik hem als persoon heb leren kennen. Behalve de onmiddellijke klik tussen ons was er ook ons gedeeld geloof in de filosofie van een team leiders. We willen werken als een piramide: het puntje vanboven steunt op een brede en stevige basis. We willen maximale betrokkenheid, intern maar ook van lokale partners om tot een sterk en gelaagd verhaal te komen."

De raad van bestuur heeft zijn beslissing vanavond bekendgemaakt, vandaag worden de spelers van NTGent ingelicht voor de persconferentie later op de dag. "Er wachten ons enkele grote uitdagingen, waaronder het interculturele aspect van theater. We willen een verhaal schrijven dat breed aanspreekt, artistiek scherp is en relevant. Milo heeft dat als regisseur in zich: hij kijkt rond en doet iets met zijn omgeving. Het engagement om in Gent te werken en te wonen en Milo's nieuwsgierigheid zijn groot."

Samenwerkingen

NTGent gaat de komende jaren ook vast samenwerken met dramaturg Stephan Bläske, als derde lid van het leidende trio. Luk Perceval wordt huisregisseur en zal voor het NTGent één nieuwe productie per seizoen maken.