"Jij haat homo’s? Even je oma bellen!"

Toen de Amerikaanse politicus Brian Sims afgelopen woensdagochtend zijn Facebookpagina nakeek, viel hem onmiddellijk een homofobe reactie van een zekere David op. Die had met "nigger faggot" (nikker flikker) gereageerd en dat kon Sims, die geen enkele probleem maakt van zijn homoseksualiteit, niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Op de Facebookpagina van David vond hij een telefoonnummer. Dat bleek aan Davids grootmoeder toe te behoren. En die was natuurlijk niet gelukkig met wat haar kleinzoon gedaan had.

"Deze politicus maakt komaf met een internettrol op de meest meedogenloze manier", blokletterde nieuwswebsite Refinery 29. Huffington Post maande aan om voorzichtig te zijn met telefoonnummers, "want je oma zou wel eens kunnen gebeld worden en dat zou wel eens tot een uitbrander van haar kunnen leiden." TwentyTwoWords had het dan weer over een "hilariously epic phone call". Ook op sociale media werd de politicus geroemd voor zijn directe aanpak.

Aan Huffington Post gaf Sims meer uitleg: "Wat me vooral opviel, was dat die opmerking niets te maken had met wat ik ooit gezegd heb of wat ik in de politiek wilde bereiken. Ik ben dan op zoek gegaan naar zijn Facebookpagina. Maar daar was weinig te vinden. Alleen stond er verschillende keren eenzelfde telefoonnummer gepubliceerd."

"Dat nummer heb ik dan gebeld en wie kreeg ik aan de lijn? De grootmoeder van die internetpestkop. Ik heb haar rustig uitgelegd wie ik was en wat haar kleinzoon gedaan had. Zoals iedere oma schaamde ze zich ontzettend voor hetgeen hij gedaan had. Ik heb haar op het einde van het gesprek gevraagd of ze mij met hem in contact kon brengen."

"Dat gesprek vond uiteindelijk plaats. Maar het loste niets op. Ach, het blijft de reactie van een lafaard die achter zijn scherm dat soort taal gebruikt waarop beschaafde mensen met boosheid en frustratie reageren. De reden waarom mensen dit doen is omdat ze het lef niet hebben dit in iemands gezicht te zeggen."

lees ook