"Niemand respecteert alle mensenrechten, ook België niet"

Voormalig VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay vindt dat Saudi-Arabië mag zetelen in welke mensenrechtenraad dan ook. Pillay was gisteren in Mechelen gastspreker op een Europees forum over mensenrechten. Aan onze reporter zei ze dat geen enkel land een blanco strafblad heeft als het om mensenrechten gaat, ook België niet.

"Als Saudi-Arabië wordt buitengesloten, dan wordt de VN-Vrouwenraad een raad van de bekeerden. Je kan een repressief land pas tot de orde roepen als je het bij het debat betrekt."

Navi Pillay merkt dat in de VS en in andere landen steeds harder wordt opgetreden tegen minderheden onder het mom van terreurbestrijding en nationale veiligheid. "Ik hield van de manier waarop de Duitse bondskanselier Merkel de Amerikaanse president Trump terechtwees toen hij kritiek had op haar vluchtelingenbeleid. ‘Ik handel naar de internationale wetgeving en pas gewoon de Conventie van Genève toe’, zei Merkel. In tijden van polarisering en angst moeten de mensenrechten meer dan ooit worden gerespecteerd."

België als voortrekker

Navi Pillay waarschuwt dat ook België geen grens mag overschrijden. "Als jullie restrictieve wetten uitvaardigen die hele bevolkingsgroepen viseren, dan gaan jullie de slechte kant op. België heeft een zeer goede reputatie als voortrekker van de mensenrechten. Denk maar aan de wet op de Universele Rechtspraak, die de assisenprocessen tegen Rwandese volkenmoordenaars mogelijk maakte. Jullie zijn een rolmodel voor de ontwikkelingslanden. Als jullie afhaken, dan gaan zij dat negatieve gedrag kopiëren."

Daarom, zegt Pillay, mogen emoties als angst en woede niet de bovenhand nemen. "Als je als overheid van je burgers eist dat ze zich aan de wet moeten houden, dan moet je dat zelf als overheid ook doen. Zo eenvoudig is het."