De Gucht: "Trump zal een voetnoot in de geschiedenis zijn"

Voor voormalig eurocommissaris Karel De Gucht is het na 100 dagen al duidelijk dat Donald Trump niet meer zal zijn dan een voetnoot in de geschiedenis. "Er zijn zoveel checks-and-balances in de Amerikaanse democratie dat hij steevast wordt teruggefloten", zegt De Gucht in "De ochtend" op Radio 1.

De eerste 100 dagen van Trump hebben Karel De Gucht bevestigd in zijn mening, namelijk dat de nieuwe president niet geschikt is voor de job. "Ik heb in een recent boek geschreven dat Trump een accident de parcours is, een soort van ongelukkig toeval dat je overkomt", zegt De Gucht. "En hij lost die verwachting volledig in. Het is na 100 dagen al duidelijk dat hij een voetnoot in de geschiedenis zal zijn."

"Ik vind het ongelofelijk dat zo iemand president is geworden van het machtigste land ter wereld. Daar klopt toch iets niet. Maar er zijn zoveel checks-and-balances in die democratie dat hij wordt teruggefloten", zegt De Gucht, verwijzend naar het Obamacare-debacle en het geblokkeerde inreisverbod.

"Ook al komt er zo'n man aan het bewind, je ziet dat hij er niet in slaagt om dat democratische systeem dat goed ingebed zit, op stelten te zetten. Volgens mij gaat hij daar ook nooit in slagen."

"Oorlog ontketenen met Noord-Korea zou zinloos zijn"

Volgens De Gucht is Trump het meest gevaarlijk als het gaat over internationale conflicten, zoals dat met Noord-Korea. "Wat is er bluf en wat niet? De zaak kan overkoken, zoals melk die overkookt en plotseling omhoogschiet. Je moet weten dat Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea, op 50 kilometer van de grens ligt. Daar kunnen de Noord-Koreanen perfect enkele raketten op afsturen. En dan kunnen de gevolgen onvoorspelbaar zijn."

Al denkt De Gucht niet dat het echt tot een oorlog zal komen. "Je kan niet veel anders doen dan onderhandelen. Een oorlog ontketenen met Noord-Korea zou zinloos zijn. En dat zie ik niet zo gauw gebeuren."

Volgens De Gucht is duidelijk te zien dat Trump geen kaas heeft gegeten van de internationale wereldpolitiek. "Hij is een zakenman, een casinobaas." Wat betreft Europa ziet De Gucht niet veel bewegen. "Over Europa heeft hij nog niet zo veel negatief gezegd, daar blijft hij voorlopig van af. Ik zie geen groot conflict met Europa komen dat op korte termijn grote economische gevolgen zou hebben. Maar ik zie ook geen grote stappen vooruit. Ik denk dat het een time-out wordt."

Over Rusland zegt de liberaal dat Trump zich volledig heeft vastgezet. "Hij heeft zichzelf in de voet geschoten met die contacten die er geweest zijn tussen zijn campagne en de Russen. Hij zit gevangen. Als hij iets zou doen, zoals de betrekkingen verbeteren of de sancties opheffen, krijgt hij het hele parlement tegen."