Duitse luchtvaartfederatie stapt af van tweepersonen-regel in cockpit

De Duitse federatie van luchtvaartmaatschappijen past niet langer de regel toe die bepaalt dat er permanent twee personen aanwezig moeten zijn in de cockpit. Die regel werd ingevoerd na de crash met het Germanwings-toestel in maart 2015. Maar een risicostudie wijst kennelijk uit dat die regel niet bijdraagt aan meer veiligheid.

"De Duitse luchtvaartmaatschappijen zullen de voorlopig ingevoerde regel over twee aanwezigen in de cockpit niet meer in acht nemen", klinkt het in een mededeling van de Duitse luchtvaartsector.

Uit een risicostudie blijkt namelijk dat de regel van twee permanente aanwezigen in de cockpit niet leidt tot meer veiligheid. Integendeel, het "frequente en voorspelbare openen van de cockpitdeur" brengt extra veiligheidsrisico's met zich mee.

Vanaf juni zullen de maatschappijen de regel daarom niet meer toepassen. De regel werd aangenomen na de crash van Germanwings, waarbij copiloot Andreas Lubitz doelbewust zijn toestel had laten neerstorten in de Franse Alpen.

Luchtvaartmaatschappijen behouden wel andere maatregelen om een crash zoals die van Germanwings te voorkomen. Zo zijn de psychologische tests van piloten aangescherpt. Eerder had het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart de regel van twee aanwezigen de cockpit versoepeld, het Agentschap laat het aan luchtvaartmaatschappijen zelf over om een risico-inschatting te maken.