Facebook geeft toe: "We zijn misbruikt om valse informatie te verspreiden"

Facebook geeft in een rapport toe dat ze tijdens de Amerikaanse verkiezingen zijn misbruikt om de publieke opinie te manipuleren, maar benadrukt dat er lessen zijn getrokken. Zo zouden er naar de aanloop van de Franse verkiezingen al 30.000 valse accounts zijn gesloten.

Facebook heeft een rapport gepubliceerd waarin wordt toegegeven dat ze in het verleden zijn misbruikt door "bepaalde actoren" om de publieke opinie te manipuleren. Het rapport gaat in detail over onder meer de Amerikaanse verkiezingen eind vorig jaar, maar haalt ook even de Franse verkiezingen aan.

"Het is onze missie om mensen de mogelijkheid te geven om zaken en ideeën te delen zodat we zo de wereld meer open en verbonden maken", steekt het rapport vrij wollig van wal. "We beseffen dat jammer genoeg niet iedereen onze visie deelt en sommige proberen dit zelfs doelbewust te ondermijnen." De sociaalnetwerksite geeft toe dat het hun verantwoordelijkheid is om te voorkomen dat mensen met slechte bedoelingen van Facebook gebruik maken om democratische processen te manipuleren.

"We hebben dan ook onze veiligheidsfocus uitgebreid van traditionele misbruiken zoals hacking, malware en afpersing naar meer subtiele vormen van misbruik, zoals het manipuleren en bedriegen van de publieke opinie", klinkt het voorts. "We doen ons best om deze misbruiken aan te pakken zodat Facebook een veilig en beveiligd forum blijft voor echte wederzijdse dialoog."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Beperkte impact op VS-verkiezingen

De sociaalnetwerksite stelt vast dat er de laatste jaren een opmars is van wat ze "informatieoperaties" noemen. "Acties door overheden of georganiseerde groepen die de publieke opinie willen bewerken met vals nieuws en desinformatie", klinkt het. Deze groepen maken massaal gebruik van valse accounts die massaal en gecoördineerd dergelijke berichten delen en erop reageren, zodat ze in meer mensen hun tijdslijn terechtkomen. Allemaal met als doel om de publieke opinie te manipuleren.

Het op deze manier verspreiden van vals nieuws, haatberichten, racistische fotomontages en gemanipuleerde filmpjes zou volgens Facebook massaal zijn gebeurd tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Al blijft de impact ervan volgens de sociaalnetwerksite eerder beperkt. "Onze analisten hebben politiek geëngageerde berichten op Facebook tussen september en december vorig jaar onderzocht. Het aantal berichten dat was verspreid door actoren van "informatieoperaties" was kleiner dan een tiende van een procent."

Wie er precies achter deze operaties zit, wil Facebook niet met zoveel woorden zeggen. "We bevinden ons niet in de positie om te zeggen welke actoren deze activiteiten sponsoren", meldt het rapport. Al wordt wel aangestipt dat er geen redenen zijn om aan te nemen dat hun bevindingen die van de Amerikaanse veiligheidsdiensten tegenspreken. Die diensten wijzen overigens veelal naar Rusland, al heeft Facebook dat dus niet woordelijk bevestigd.

"30.000 valse Franse profielen gesloten"

Facebook is niet van plan om hun platform ook nu nog te laten misbruiken door politieke actoren. "We gaan samenwerken met verschillende groepen en organisaties om hier oplossingen voor te vinden", klinkt het onder meer erg vaag. De sociaalnetwerksite is naar eigen ook van plan om mogelijke economisch achterliggende motieven te ondermijnen, maar blijft ook daarover op de vlakte.

Het sociaal medium werkt ook aan technologieën die het verspreiden van vals nieuws moet tegengaan en de diversiteit van informatie in mensen hun tijdslijnen moet verbeteren. Zo zou worden voorkomen dat mensen enkel nieuwsberichten zouden te zien krijgen waar ze het zelf ook mee eens zijn. Ook hoe dat in de praktijk moet werken, blijft voorlopig onduidelijk. Vermoedelijk zal Facebook daarvoor sleutelen aan hun algoritmes.

De nieuwe technologieën worden volgens Facebook ook ingezet om valse profielen te identificeren. "We hebben een systeem ingebouwd waarmee we sneller bepaalde misbruiken en bepaalde patronen kunnen herkennen", klinkt het in het rapport. "Zo hebben we in Frankrijk sinds halfweg april (red. in de aanloop van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen) al meer dan 30.000 valse Facebookprofielen gesloten."