Geen referendum over Gents circulatieplan: 673 geldige handtekeningen tekort

Er komt geen referendum over het circulatieplan in Gent. Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt op een persconferentie. Tegenstanders hadden voldoende handtekeningen verzameld, maar die bleken lang niet allemaal geldig. Oppositiepartij N-VA legt zich niet neer bij de beslissing.

De inwoners van Gent waren de afgelopen maanden behoorlijk verdeeld over het circulatieplan in hun stad. Voorstanders vonden dat het plan noodzakelijk was om meer zuurstof te geven aan de binnenstad. Tegenstanders dachten dat de verkeersellende alleen maar groter zou worden en vreesden een grote impact voor de gewone Gentenaars en de handel. 

Burgerinitiatief IntelliGent Mobiel - dat gesteund wordt door oppositiepartij N-VA - riep meer dan een jaar geleden al op tot een referendum over het plan. Zij willen dat de Gentenaars worden gehoord over de stelling "Vindt u dat Gent en de Gentenaars beter worden van het circulatieplan?". Het stadsbestuur weigerde, waarna de initiatiefnemers zelf handtekeningen begonnen te verzamelen. 

673 handtekeningen te weinig

In totaal waren er 25.703 geldige handtekeningen nodig om het referendum te organiseren, dat is 10 procent van het inwonersaantal op 1 januari vorig jaar. Een dikke maand geleden - net voor de invoering van het plan - werden er 30.424 handtekeningen ingediend. Dat lijkt ruimschoots voldoende, maar zij werden de afgelopen weken wel uitgebreid gecontroleerd. Zo mogen er geen dubbele handtekeningen inzitten en moesten de mensen achter de handtekening ouder zijn dan 16 en in Gent wonen.

Na de telling bleek dat er onvoldoende geldige handtekeningen zijn, zegt schepen van Burgerzaken Sofie Bracke op een persconferentie. In totaal zijn er namelijk 25.030 handtekeningen aanvaard, ofwel 673 te weinig.

IntelliGent Mobiel kan wel nog in beroep gaan bij de provincie of een hertelling vragen.

"De strijd is nog niet gestreden"

N-VA Gent legt zich niet zomaar neer bij de beslissing. "Wij zijn zeker van ons stuk", zegt fractievoorzitter Elke Sleurs. "Wij weten dat we het nodige aantal handtekeningen hebben. Dat het stadsbestuur meer dan 1 op 6 handtekeningen als ongeldig beschouwt is hallucinant. Dit getuigt van weinig respect. Wanneer het erop aankomt is inspraak van de burger voor dit stadsbestuur, Groen incluis, blijkbaar slechts een façade. We betreuren dit sterk."

De oppositiepartij zal "zorgvuldig nagaan op welke wijze het stadsbestuur de handtekeningen gecontroleerd heeft". "We zullen alle afgekeurde handtekeningen onderzoeken. Indien nodig zullen we naar de Gouverneur of de rechtbank stappen. De strijd is nog niet gestreden."