Gemeente van Francken voert vreemdelingentaks in: "Dat zijn heus geen sukkelaars"

Lubbeek voert als eerste gemeente in ons land een zogenoemde vreemdelingentaks in. Het gaat om 50 euro die erkende vluchtelingen moeten betalen als ze worden ingeschreven in het vreemdelingenregister. Niet toevallig is Lubbeek de gemeente van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Jasper Jacobs

De mogelijkheid om een vergoeding te vragen aan erkende vluchtelingen is nog maar sinds vorige maand van kracht. Gemeenten kunnen er sindsdien voor kiezen om een bedrag tot 50 euro te vragen aan vreemdelingen bij de verlenging, vervanging of vernieuwing van hun verblijfskaart. 

De Vlaams-Brabantse gemeente Lubbeek is er als de kippen bij om zo'n bedrag ook effectief te vragen. Niet toevallig, want het is de gemeente waar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) titelvoerend burgemeester is. "Theo heeft ons hierop attent gemaakt", zegt waarnemend burgemeester Tania Roskams (N-VA) in Het Laatste Nieuws. "Als wij in het buitenland gaan wonen, moeten wij ook betalen. Dus waarom zouden zij dat hier niet moeten doen? Die mensen hebben heus wel geld. Ze komen bij ons binnen met computers en iPhones. Dat zijn geen sukkelaars, hoor."

Billijke vergoeding

"We hebben een groot asielcentrum gestart in onze gemeente en dat heeft veel gevraagd van de bevolking", zegt Francken aan VRT Nieuws. "Er zijn nu een aantal mensen erkend en die mogen er blijven wonen. Zij zullen iets extra moeten betalen. Niet meer of niet minder. Het gaat om een billijke vergoeding."

Lubbeek mag dan wel de eerste gemeente zijn die de taks invoert, ze zal niet de enige zijn, zo voorspelt Francken. "Ik denk dat er in Antwerpen ook een burgemeester zit die daarop gebrand zit."

De administratieve vergoeding zal door alle vreemdelingen moeten worden betaald en dus niet enkel voor asielzoekers.