Groen: "Kabinet Reynders was eerder op de hoogte én gaf mee groen licht"

Het kabinet Buitenlandse Zaken zou eerder op de hoogte geweest zijn van de stemming over het lidmaatschap van Saudi-Arabië in de VN-Vrouwenrechtencommissie en zou ook mee groen licht hebben gegeven. Dat blijkt uit mails die oppositiepartij Groen in handen kreeg. Dat nieuws strookt niet met wat premier Charles Michel in het Parlement heeft verklaard.

Dat België "ja" heeft gestemd voor de toetreding van de Saudi's tot de Vrouwenrechtencommissie van de Verenigde Naties doet al enkele dagen veel stof opwaaien. Gisteren wees de meerderheid nog met een beschuldigende vinger naar de diplomatie die op eigen houtje zou hebben gehandeld en naar de Verenigde Staten die op het laatste moment een stemming zouden hebben uitgelokt waardoor er amper drie uur tijd was om te reageren.

Die uitleg zou niet kloppen. Dat moet blijken uit mails tussen de Belgische diplomaten bij de VN en Brussel, waar oppositiepartij Groen de hand op kon leggen. "Het is heel duidelijk dat er veel meer tijd is geweest en dat het kabinet van Reynders (de minister van Buitenlandse Zaken) rechtstreeks is betrokken en mee groen licht heeft gegeven om Saudi-Arabië aan te duiden in de VN-commissie", zegt Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo.

Uit de betrokken mails zou inderdaad op te maken zijn dat het kabinet van Reynders ruim een halve dag voor de stemming op de hoogte zou zijn gebracht van de stemming. Een kabinetsmedewerker zou daarop de diplomaat hebben gevraagd om "ja" te stemmen, zoals gebruikelijk is bij een clean slate (wanneer er evenveel kandidaten als vacante posten zijn).

Ook het kabinet van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) kreeg kennelijk een mail. Daar zegt men dat ze gewoon in cc stonden en geen rol hebben in de procedure.

(lees verder onder foto)

"Ofwel probeerde de premier ons iets wijs te maken, ofwel kreeg hij foute informatie van Reynders"

"Wat de premier gisteren verteld heeft, strookt niet met de reële gang van zaken", stelt Kristof Calvo. "We vinden dat onze regeringsleden de waarheid moeten vertellen. De minister van Buitenlandse Zaken zou beter eerlijk zijn in plaats van proberen recht te praten wat krom is."

Calvo richt zich in de eerste plaats tot de eerste minister. "Hij is de enige die hier klaarheid over kan verschaffen. Ofwel heeft hij gisteren zelf het Parlement iets proberen wijs te maken, ofwel heeft hij foute informatie gekregen van Didier Reynders."

Minister Reynders wordt dinsdag in elk geval in de commissie Buitenlandse Betrekkingen verwacht voor meer duidelijkheid over de zaak.

Wat is het belang van de Commissie voor de Status van de Vrouw?