Mélenchon geeft geen stemadvies, steun voor FN vanuit rechts-conservatieve hoek

De extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon zal in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen niet stemmen op het Front National. Dat heeft hij laten verstaan in een video op YouTube. Tegelijk geeft hij zijn aanhangers geen stemadvies tussen Emmanuel Macron of Marine Le Pen. Nicolas Dupont-Aignan gaat Marine Le Pen wel steunen en actief campagnevoeren met de FN-kandidate.
AFP or licensors

Mélenchon - die met bijna 20 procent vierde eindigde in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen - gaat zéker naar het stemhokje op 7 mei, zijn eigen programmapunt voor stemplicht indachtig. Maar wat hij precies zal stemmen, wil hij niet meegeven. "Ik zeg dat niet opdat jullie als een groep zouden kunnen bijeen blijven", richt hij zich tot zijn aanhangers. "Opdat ieder van jullie achter zijn stem zou kunnen blijven staan die hij mij heeft gegeven."

Toch laat hij verstaan dat hijzelf niet op Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National zal stemmen. "Is er iemand die twijfelt over wat ik denk van het FN? Ik zal niet stemmen op het Front National", klinkt het. In 2002 riep Mélenchon nog overtuigd op zeker niet op het Front National te stemmen.

Nu komt er geen stemadvies van Mélenchon, ook niet voor de centrumkandidaat Emmanuel Macron. "Wat hij aan ons vraagt is geen stem tegen extreemrechts, maar een stem voor hem. Wij behoren niet toe aan zijn project", luidt zijn uitleg.

Marine Le Pen van haar kant heeft in elk geval de kiezers van Mélenchon al opgeroepen zich achter haar kandidatuur te scharen.

Nicolas Dupont-Aignan steunt Marine Le Pen

De rechts-conservatieve soevereinist Nicolas Dupont-Aignan van de partij "Debout la France" heeft op France2 zijn steun uitgesproken voor Marine Le Pen van het Front National. Hijzelf haalde in de eerste ronde net geen 5 procent en strandde op de zesde plaats.

Dupont-Aignan heeft naar eigen zeggen een "regeerakkoord" afgesloten met Le Pen en gaat samen met haar campagne voeren. "De inzet is Frankrijk redden. Mevrouw Le Pen is voor mij niet extreemrechtse. Ik ben Gaulliste. Generaal Charles de Gaulle heeft Frankrijk gered en aan de Fransen teruggegeven. Ik wil Frankrijk weggeven aan de beurs", klonk het.

Een duidelijke verwijzing naar Emmanuel Macron, die als ex-bankier door zijn tegenstanders wordt afgeschilderd als de kandidaat die te grote banden zou hebben met de financiële wereld.

De vicevoorzitter van "Debout la France" heeft intussen ontslag genomen omdat hij het niet eens is met de samenwerking met het Front National.