Met de trein via Brussel dit weekend? Let op, er zijn grote werkzaamheden op het spoor

Wie komend weekend met de trein naar of door Brussel moet, neemt maar beter zijn voorzorgen. Door werkzaamheden op de belangrijke Noord-Zuidverbinding zullen er namelijk geen treinen stoppen in Brussel-Centraal. Er worden pendeltreinen ingelegd op een alternatief spoor tussen Brussel-Noord en -Zuid. "Plan uw reis goed in", klinkt het.

De Brusselse Noord-Zuidverbinding is de drukste as op het Belgische spoornet. Spoornetbeheerder Infrabel vervangt er komend weekend de elektromechanische seininrichting door een volledig computergestuurde technologie die de veiligheid van de verbinding zal versterken. "De veiligheidstesten die gedurende drie dagen ononderbroken worden uitgevoerd, moeten absoluut plaatsvinden zonder enige commerciële exploitatie van het treinverkeer", zo klinkt de verklaring. 

Wat wordt er aangepast dit weekend?

De treinen die normaal niet tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid rijden, zullen geen hinder ondervinden van de onderbreking. Voor de andere ritten zijn er heel wat maatregelen voorzien. 

  • Zo zullen de meeste treinverbindingen in tweeën worden gesplitst. De verbinding tussen Antwerpen-Centraal en Charleroi-Zuid zal bijvoorbeeld worden opgedeeld in Antwerpen-Centraal/Brussel-Noord enerzijds en Brussel-Zuid/Charleroi-Zuid anderzijds.
  • Sommige trajecten zullen ook worden ingekort tot in Brussel-Noord, Brussel-Zuid of een van de omliggende stations.
  • De twee belangrijkste treinverbindingen van en naar de kust (Eupen-Oostende en Genk-Knokke/Blankenberge) worden omgeleid en stoppen niet in de Brusselse stations, maar houden uitzonderlijk wel halte in Schaarbeek en Denderleeuw. Een beperkt aantal zeer vroege en late treinen rijdt tijdens het weekend uitzonderlijk niet.
  • Tot slot zullen er elk uur ook drie treinen worden omgeleid via het westelijk ringspoor. Het gaat om twee pendeltreinen en de reguliere trein tussen De Panne en Landen. De drie treinen stoppen allemaal in het station Brussels Airport-Zaventem. 

Gratis (en extra) openbaar vervoer

Hoewel Brussel-Centraal niet zal worden bediend, zullen de loketten er wel bemand zijn. Reizigers die van of naar het centrum van Brussel willen, krijgen van de NMBS op vertoon van een geldig vervoersbewijs gratis tickets voor het Brusselse openbaar vervoer. Die worden uitgedeeld in de centrale hal van de stations Brussel-Noord, -Centraal en -Zuid. 

Om de toeloop van extra reizigers de baas te kunnen, legt de MIVB extra trams in op de lijnen 3 en 4, die beide stoppen aan de treinstations Brussel-Noord en -Zuid.

Meer informatie?

De NMBS raadt reizigers aan zich vooraf goed te informeren via detrein.be, de Facebook- en Twitteraccounts, het personeel in de stations of telefonisch via de klantendienst (02/528.28.28).