Noord-Korea doet nieuwe raketproef

Het Noord-Koreaanse regime heeft opnieuw een test gedaan met een ballistische raket. Dat melden Zuid-Koreaanse militaire bronnen. Volgens een Amerikaanse regeringsbron zou de test zijn mislukt.

De ballistische raket werd zaterdagmorgen vroeg plaatselijke tijd afgevuurd in een streek ten noorden van de hoofdstad Pyongyang. Het is op dit moment nog niet geweten over welke raket het specifiek gaat, maar het zou geen nucleair wapen zijn. Volgens de eerste berichten zou de test mislukt zijn, de raket zou terechtgekomen zijn in de Japanse Zee. Volgens Amerikaanse media heeft de raket 30 tot 40 kilometer afgelegd.

De proef met de raket komt er in elk geval op een moment dat de druk - vooral vanuit de VS - op Noord-Korea serieus wordt opgevoerd. Eerder vandaag nog zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dat "de tijd van geduld voorbij is". Hij wil dat de Verenigde Naties, en vooral China, de economische en diplomatieke druk op het regime in Noord-Korea verhogen.

Het Noord-Koreaanse leger heeft afgelopen weken al verschillende ballistische raketten getest, ondanks de talrijke sancties die al tegen het regime werden opgelegd vanwege zijn ballistische en nucleaire programma. De angst voor het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma neemt toe. De verwachting is dat het land binnenkort een zesde kernproef gaat doen.

Het Noord-Koreaanse regime heeft nog niets gemeld over de nieuwe raketproef. Het is nu uitkijken naar de reactie vanuit Washington, dat wel al bevestigd heeft op de hoogte te zijn van de nieuwe raketlancering.