Obama krijgt opnieuw 400.000 dollar voor mediaoptreden

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama lijkt dezer dagen zijn pensioenkas te spekken. Hij zou gisteren voor de tweede keer deze week 400.000 dollar gekregen hebben voor een mediaoptreden. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Hij is daarmee een pak duurder dan zijn voorgangers.

Eerder deze week is bekend geraakt dat Obama in september een speech zal geven aan een bank op Wall Street. De voormalige president zou daarvoor 400.000 dollar krijgen, zo'n 370.000 euro. Ter vergelijking: dat is ongeveer even hoog als zijn jaarloon als president. De oud-president heeft voor het aannemen van het geld heel wat kritiek gekregen. "Geld aannemen van Wall Street is niet hetzelfde als gekocht worden door Wall Street", was Obama's reactie daarop.

Ondanks die kritiek zou Obama volgens verschillende Amerikaanse media opnieuw een betalend mediaoptreden hebben aanvaard. Voor een evenement van televisieconcern A&E zou hij opnieuw 400.000 dollar hebben gekregen. Daar is de oud-president 90 minuten lang geïnterviewd over onder meer zijn presidentschap, maar ook over zijn leven nu en zijn plannen in de toekomst.

Obama duurder dan Bush en Clinton

Barack Obama is niet de enige Amerikaanse president die na zijn ambtstermijnen geld verdient met toespraken en mediaoptredens. Hij is met 400.000 dollar per speech een pak duurder dan zijn voorgangers. Zo zou George W. Bush gemiddeld 175.000 dollar krijgen voor een toespraak. Een pak beter dan zijn vader George H.W. Bush die gemiddeld "amper" 50.000 dollar zou krijgen.

(lees verder onder de foto)

Bill Clinton boert iets beter dan beide Bush's met gemiddeld 200.000 dollar voor een mediaoptreden. Zijn vrouw en ex-presidentskandidate Hillary Clinton wordt nog beter betaald en krijgt gemiddeld 235.000 dollar per toespraak. De Clintons zouden tussen 2001 en het begin van de campagne van de presidentsverkiezingen halfweg 2015 samen zo'n 153 miljoen dollar hebben gekregen voor toespraken en mediaoptredens.

Ronald Reagan zou 2 miljoen dollar hebben gekregen voor twee toespraken in Japan, maar hij schiet daarmee niet de hoofdvogel af. Die eer gaat naar huidig president Donald Trump die in het verleden eens 1,5 miljoen dollar zou hebben gekregen voor een speech. De tarieven van bijvoorbeeld Jimmy Carter verdwijnen daarmee in het niets. Carter geeft zelden speeches en krijgt daar gemiddeld 50.000 dollar voor. Gerald Ford was naar verluidt de eerste Amerikaanse oud-president die zich rijkelijk liet betalen voor toespraken. Hij kreeg zo'n 40.000 dollar per speech.