Paus bezoekt Egypte om "eenheid en broederlijkheid" te bevorderen

Paus Franciscus is in Caïro aangekomen voor een twee dagen durend bezoek aan Egypte. De paus wil met zijn bezoek de "eenheid en de broederlijkheid" bevorderen tussen de islamitische meerderheid en de christelijke minderheid. Hij zei dat hij komt als vredespelgrim en wil werken aan de dialoog met de islam.
AFP or licensors
De paus en president Al-Sissi begroeten elkaar.

Voor het vertrek had de paus via zijn officiële Twitter-account al duidelijk gemaakt dat hij als "een vredespelgrim" naar Egypte trekt. Toch zijn er heel wat extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor het bezoek.

Egypte is de voorbije weken in het nieuws gekomen vanwege het toenemend aantal aanvallen op de christelijke minderheid. Bij twee zelfmoordaanslagen op koptische kerken kwamen begin april 46 mensen om het leven.

De paus heeft president Abdel-Fatah al-Sisi ontmoet en beide mannen hebben in Caïro een toespraak gegeven. Hij heeft ook deelgenomen aan een internationale vredesconferentie in al-Azhar, een van de belangrijkste moskeeën, universiteiten en religieuze autoriteiten van de soennitische islam.

Daarnaast staat er ook een gesprek met de paus van de koptisch-orthodoxe Kerk, Theodorus II, op het programma. Voorts vindt er zaterdag nog een misviering plaats in het Air Defence Stadium, in een buitenwijk van Caïro.

Het is nog maar de tweede keer dat een paus een bezoek brengt aan het overwegend islamitische Egypte. Enkel paus Johannes Paulus II is Franciscus in het jaar 2000 voorafgegaan.

De paus en groot-imam Ahmed al-Tayeb omarmen elkaar in de Al-Azhar-universiteit.