Producer over "13 reasons why": "Ik wilde dat jongeren bang en verward zouden zijn"

Selena Gomez, voormalig kindster, zangeres en producer van de omstreden Netflix-serie "13 reasons why", is blij met de controverse rond de reeks. "Ik wilde dat jongeren bang en verward zouden worden, zodat er over de problematiek wordt gesproken", zegt ze in een interview in de Amerikaanse media.
Copyright © ©Netflix/Courtesy Everett Collection / Everett Collection
(actrice Katherine Langford die Hannah speelt in de reeks)

Wereldwijd zijn vooral tieners en twintigers massaal aan het kijken naar de dramareeks "13 reasons why" op Netflix. Daarin pleegt het 16-jarige hoofdpersonage Hannah Baker zelfmoord. In 13 afleveringen legt ze aan de hand van audiocassettes uit waarom ze beslist heeft om uit het leven te stappen. Iedere cassette is gericht aan iemand die volgens haar mee haar beslissing heeft veroorzaakt.

De serie heeft heel wat controverse veroorzaakt, vooral omdat de zelfdoding van Hannah heel expliciet in beeld wordt gebracht. Experts vrezen dat dit het kopieergedrag erg in de hand kan werken. Bovendien is in de reeks te zien hoe de tiener wel degelijk hulp probeert te zoeken, maar daar niet in slaagt. Een gemiste kans noemen zelfmoordspecialisten het.

(lees verder onder de foto)

Copyright © ©Netflix/Courtesy Everett Collection / Everett Collection

"Het was een bewuste keuze om de zelfdoding zo in beeld te brengen, omdat het geen mooie dood en geen goede uitweg is", klinkt het bij de makers in de speciale thema-aflevering die na de serie volgt. In die veertiende aflevering leggen de acteurs, de scenaristen, regisseurs en producers uit waarom de serie zo gemaakt is.

In de serie komt naast de zelfdoding bijvoorbeeld ook seksueel geweld erg expliciet in beeld. Ook dat zou volgens de makers bedoeld zijn om het niet mooier weer te geven dan het in werkelijkheid is. In die laatste aflevering wordt overigens ook meermaals verwezen naar hulpverlening. In de "gewone" afleveringen van de reeks is dat niet het geval en moeten kijkers het stellen met een korte waarschuwing voor mogelijk schokkende beelden.

Gomez: "Altijd geloofd in het project"

In een interview in de Amerikaanse media laat producer Selena Gomez (foto onder) haar licht schijnen op de zaak. "Ik ben overrompeld en ietwat verrast door het succes van de show", zegt ze. "Ik heb altijd geloofd in het project en de boodschap die we verkondigen. Ik wilde dat jongeren bang en verward zouden zijn door de serie, zodat ze erover zouden praten."

Gomez is dan ook blij met de controverse, omdat volgens haar hierdoor het taboe op zelfdoding ietwat is verdwenen. "Ik ben overrompeld dat het zo goed loopt."

(lees verder onder de foto)

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis telefoonnummer 1813 of op de website www.zelfmoord1813.be.