Saudische ambassadeur: "Saudische vrouwen zijn verwend"

Niet alleen in ons land is er veel ophef ontstaan over de "ja"-stem voor Saudi-Arabië in de VN-vrouwenrechtencommissie. Ook in Noorwegen is er veel discussie over de stemming. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken wil het niet gezegd hebben, maar er wordt vermoed dat ook Noorwegen positief gestemd heeft. En om wat olie op het vuur te gooien, heeft de Saudische ambassadeur in het Scandinavische land een opmerkelijke column geschreven. De boodschap? "Saudische vrouwen zijn verwend."
AP2012

De kwestie ligt heel gevoelig in een land met een vrouwelijke premier, benadrukt VRT-correspondent Elisabeth Lannoo. En om er nog een schepje bovenop te doen, mengt de Saudische ambassadeur in Noorwegen zich nu in de discussie.

"Vrouwen zijn verwend"

Volgens de ambassadeur is het idee dat Saudische vrouwen onderdrukt worden en gemaakt zijn om de mannen te bedienen en tevreden te stellen, compleet fout. Integendeel. "Saudische vrouwen zijn verwend." Om zijn stelling kracht bij te zetten, haalt hij aan wat Saudische vrouwen allemaal wél mogen. 

"Het is de man die betaalt voor eten, drinken, huishoudelijke kosten, kleren, make-up en alles wat de vrouw nodig heeft. Zelfs als de vrouw werkt en geld verdient, kan de man daar geen aanspraak op maken. Het is aan de vrouw om te bepalen waar ze haar geld aan wil uitgeven." Bovendien zo stelt hij, mogen vrouwen werken, naar het buitenland gaan en "nee" zeggen tegen een huwelijk.

De wetten en regels in Saudi-Arabië zijn er dan ook op gericht om zorg te dragen voor de vrouwen. "Het feit dat vrouwen onderworpen zijn aan een mannelijke bewaker gaat over het creëren van veiligheid voor vrouwen, eerder dan hen te beroven van hun bewegingsvrijheid en onafhankelijkheid. In Saudi-Arabië mogen vrouwen geen auto besturen, maar in de plaats daarvan hebben ze privéchauffeurs die hen waar dan ook naartoe rijden. De traditie dat vrouwen gesluierd moeten zijn, beschermt hen van de duivelse blikken en seksuele fantasieën van mannen."

"Het is niet het probleem van Noorwegen dat Saudische vrouwen niet met de auto mogen rijden"

In één ruk geeft hij Noorwegen - en bij uitbreiding de hele westerse wereld - een veeg uit de pan. "Van het perspectief van de Saudische vrouwen, is een Westerse vrouw geen voorbeeld." Hij benadrukt dan ook dat de meeste vrouwen in het land zelf geen behoefte hebben aan grote veranderingen. 

"Waarom zou je vechten voor de rechten van anderen in een ander land met een andere cultuur en religie? Het is niet het probleem van Noorwegen dat Saudische vrouwen niet met de auto kunnen rijden." Volgens hem zouden er sociale problemen ontstaan als vrouwen toegestaan worden om volledig onafhankelijk te rijden. "Als het gaat over vrouwenrechten in Saudi-Arabië, heerst er een diepgeworteld geloof dat de man verantwoordelijk is voor de vrouw."

De ambassadeur raadt Noorwegen dan ook aan om enerzijds Saudi-Arabië te bezoeken en anderzijds om te focussen op de uitdagingen in Noorwegen zelf in plaats van op Saudi-Arabië - met als concreet voorbeeld de loonkloof tussen mannen en vrouwen.