Steden starten onderzoek naar inzameling verpakkingsafval: "Al 20 jaar zelfde problemen"

Steden en gemeenten zijn niet tevreden over hoe verpakkingsafval vandaag de dag wordt ingezameld. Dat schrijft nieuwswebsite Apache. Er komt dan ook een onderzoek dat het huidige systeem tegen het licht houdt. "We merken al twintig jaar dezelfde problemen op."
Nicolas Maeterlinck

Momenteel is Fost Plus - de vzw van de verpakkingsindustrie - verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van verpakkingsafval. Hun licentie moet eind volgend jaar worden vernieuwd. Een ideaal moment om de werking tegen het licht te houden, zo vinden de steden en gemeenten. Want zij zijn allesbehalve tevreden op dit moment.

"We merken dat het huidige inzamelsysteem goede resultaten oplevert, maar dat het de laatste twintig jaar niet is geëvolueerd", zegt Christof Delatter in "De ochtend" op Radio 1. Hij is medewerker van Interafval, het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vlaamse afvalintercommunales. "De steden en gemeenten werken al twintig jaar volgens de scenario's van Fost Plus en ze stellen ook al twintig jaar dezelfde problemen vast."

Zo weet het merendeel van de bevolking na twintig jaar communicatie nog steeds niet wat er nu wél of niet in de blauwe pmd-zak mag, zegt Delatter. Grootste probleem voor de steden en gemeenten? Zij moeten de boodschap van Fost Plus verkondigen, maar worden ook beboet door diezelfde organisatie als er toch fouten in de zak belanden. "Een ander voorbeeld is de glasophaling. Dat gebeurt via containers, maar de omgeving daarrond ligt er vaak vuil bij. De gemeenten moeten dat dan opruimen. Misschien zijn daar wel andere oplossingen voor. We praten daar al lang over, maar we merken dat er geen oplossing komt."

Geen taboes

Enkele afvalintercommunales - zoals Antwerpen en Gent - komen daarom samen met 260.000 euro op de proppen om het huidige systeem te onderzoeken. "We willen breed nadenken over wat er allemaal mogelijk is zodat we uiteindelijk meer verpakkingen kunnen recycleren en zodat het ook makkelijker wordt voor de burgers. Er zijn geen taboes. We starten vanaf een wit blad en zullen kijken wat er in het buitenland bestaat en wat de technologische evoluties zijn."

Interafval benadrukt wel dat het onderzoek een verdere samenwerking met Fost Plus niet per se uitsluit. "Als we met alternatieve voorstellen komen, dan zouden we die graag met de producenten uitwerken. Maar ook hier zijn er geen taboes."

Fost Plus staat open voor voorstellen

Fost Plus benadrukt dat er momenteel al een proefproject loopt met de "paarse zak", waar meer plastic in zou kunnen dan in de huidige blauwe zak. Enkele gemeentes testen ook de roze zak uit, een soortgelijk initiatief. Alle resultaten moeten tegen eind dit jaar bekend zijn, in de loop van volgend jaar worden die besproken. Wellicht zal een eventueel uitgebreid systeem er dus pas eind volgend jaar komen. 

Over de andere kritiek die te horen valt bij de steden en gemeenten blijft de vzw vaag. "Het huidige recyclagesysteem bestaat al sinds midden jaren 90. Belgisch en Europees gezien zijn wij de beste sorteerder. De Belg kent de sorteerregels, maar toch is er een heldere communicatie en sensibilisering nodig. Daarvoor werken we nauw samen met de steden en gemeenten en de intercommunales."