Talenknobbel van "Game of thrones" doceert het bedenken van nieuwe talen

Wie er ooit al van gedroomd heeft om zelf een fictieve taal te bedenken, moet bij de prestigieuze universiteit van Berkeley in Californië zijn. De bedenker van de talen het Dothraki of het Valyriaans uit "Game of thrones" zal het vak doceren.
Image supplied by Capital Pictures

Talenknobbels die zelf een eigen fictieve taal willen ontwikkelen, kunnen deze zomer in de universiteit van Berkeley terecht. Taalkundige David J. Peterson die voor de tv-serie "Game of thrones", naar de boeken van George R.R Martin,  de talen Dothraki en Valyriaans praktisch heeft uitgewerkt zal het vak doceren.

"Er is evenveel waarde in het creëren van een nieuwe taal als in het schrijven van een nieuw fictieverhaal", legt Peterson uit in een persbericht. "De woorden zijn unieke binnen die fictieve context. Het is een beetje als het schrijven van een liedje op een instrument dat je als componist zelf hebt uitgevonden."

De taalkundige benadrukt dat hij niet de talen zelf zal doceren, maar de studenten wel zal aanleren hoe ze een natuurlijk klinkende taal kunnen creëren. "Deze talen moeten de aartsmoeilijke taak op zich nemen om de kleine dingen aan te nemen die natuurlijk gegroeide talen ook hebben", zegt hij voorts.

Van Klingon tot Sindarijns

David J. Peterson is niet de eerste die een fictieve taal tot leven heeft gebracht. In de loop van de recente popcultuurgeschiedenis zijn er tientallen taalkundigen en auteurs die succesvol talen hebben gecreëerd. Toch zijn er weinig die het niveau van succes behaald hebben als de fictieve talen van J.R.R. Tolkien en die uit de "Star trek"-reeks.

De meest bekende en de oudste fictieve talen zijn wellicht degene die Tolkien heeft bedacht. De schrijver van onder meer "The lord of the rings" en "The hobbit" was naast schrijver ook een taalkundige. Om zijn fantasywereld, Midden-Aarde, tot leven te wekken, heeft hij verschillende talen ontworpen met een grote uitgebreide woordenschat en grammatica. Vooral de Elfentalen het Quenya en het Sindarijns zijn erg goed uitgewerkt.

Een andere fictieve taal die vrij goed is uitgewerkt en door sommige mensen wordt gesproken is Klingon uit de "Star trek"-reeks. De taal is door de Amerikaanse taalkundige Marc Okrand bedacht voor het Klingon-volk uit de film- en televisieserie. Hij heeft voor "Star trek" overigens ook de talen voor de Vulcans en de Romulans ontworpen. Al zijn die minder groot uitgebouwd.

Hoe die fictieve talen dan precies klinken, kunt u horen in onderstaande YouTube-video: