Tillerson wil snelle afbouw van kernwapens Noord-Korea: "De tijd van geduld is voorbij"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson eist dat Noord-Korea zijn kernprogramma begint af te bouwen. "De tijd van geduld is voorbij", zegt hij. Tillerson wil dat de Verenigde Naties, en vooral China, de economische en diplomatieke druk op het regime in Noord-Korea verhogen. De angst voor het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma neemt kennelijk toe.

"Ik dring aan dat de VN-veiligheidsraad actie onderneemt, voordat Noord-Korea dat doet. Alle opties om te antwoorden op toekomstige provocaties moeten op tafel blijven liggen. Diplomatieke en financiële druk, worden ondersteund door de wil om een aanval van Noord-Korea met militair actie te beantwoorden", zei hij.

De Verenigde Staten sluiten een rechtstreekse dialoog met Noord-Korea over het nucleaire programma van het land niet uit. Maar Tillerson koppelt er wel een voorwaarde aan. Noord-Korea moet bereid zijn om zich van alle kernwapens te ontdoen en dat moet snel gebeuren.

"Angst dat Noord-Koreaanse kernwapenprogramma sneller vooruit gaat"

Het valt op dat de Verenigde Staten de voorbije weken heel erg de druk opvoeren in verband met Noord-Korea. "Er is angst over een mogelijke zesde kernproef die elk moment wordt verwacht. De voorbereidingen zijn duidelijk te zien, zelfs op commerciële satellietfoto's", verklaart VRT-journalist Jan Balliauw. "Daarachter zit ook de angst dat het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma veel sneller vooruit gaat dan aanvankelijk gedacht."

Het regime van Pyongyang werkt enerzijds aan de miniaturisering van de kernbom zodat die op een raket kan worden gezet en anderzijds aan de ontwikkeling van een intercontinentale raket om zo'n bom te kunnen vervoeren tot in de VS. "Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zouden de Noord-Koreanen nog zo'n 5 jaar nodig hebben om die techniek onder de knie te krijgen", weet Balliauw.

Washington wil regime niet weg

Natuurlijk zijn er nog andere landen met kernwapens. Wat maakt Noord-Korea dan zo anders? "Noord-Korea wordt gezien als een land dat leeft van de confrontatie, vooral met de VS. Bovendien zijn ze ook nog officieel in oorlog met het westerse Zuid-Korea. Een land met kernwapens wordt in de internationale politiek ook zo goed als onaantastbaar", zegt Jan Balliauw.

De Noord-Koreanen van hun kant zeggen dan weer dat ze kernwapens nodig hebben om zich te beschermen tegen de VS. "Om die vrees weg te nemen bij de Noord-Koreanen, heeft de Amerikaanse minister Tillerson gezegd dat de Amerikanen geen "regime-change" nastreven in Noord-Korea", aldus Balliauw.