Trump over presidentschap: "Ik dacht dat het makkelijker zou zijn"

"Dit is meer werk dan in mijn vorige leven. Ik dacht dat het makkelijker zou zijn." Dat zegt de Amerikaanse president Donald Trump in een interview met het persagentschap Reuters, aan de vooravond van zijn 100e dag aan het hoofd van de VS.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Morgen is het de 100e dag als president voor Trump. Traditioneel is dat het moment voor een eerste balans. Voor de nieuwe president oogt die niet bepaald indrukwekkend. Veel van zijn grote plannen zijn (althans voorlopig) vastgelopen in het Congres of de rechtbank.

In een interview met Reuters geeft Trump toe dat het presidentschap moeilijker is dan hij aanvankelijk dacht. "Ik hield van mijn vorige leven. Ik was met zoveel dingen bezig", zegt hij. "Dit is meer werk dan in mijn vorige leven. Ik dacht dat het makkelijker zou zijn."

De president zegt ook dat hij het al gewend was om weinig privacy te hebben, maar dat het als president wel nog een stap verder gaat. "Je zit echt in je eigen kleine cocon. Je hebt zo'n enorme beveiliging dat je eigenlijk nergens naartoe kan gaan."

Weldra beslissing over klimaatakkoord Parijs

De belangrijkste aankondiging die Trump doet in het interview, is dat hij over een tweetal weken een beslissing zal bekendmaken over het klimaatakkoord van Parijs. Trump heeft zich tijdens de campagne meermaals negatief uitgelaten over de historische deal, maar binnen zijn kabinet zijn er anderen die vinden dat het beter is voor de VS om zich aan de afspraken te houden.

Trump laat een opening om in het akkoord te blijven, maar hij vraagt wel betere voorwaarden. Hij klaagt aan dat landen als Rusland, China en India te weinig zouden bijdragen aan het Klimaatfonds, het fonds dat armere landen moet helpen om de effecten van de klimaatopwarming tegen te gaan.

"Het is geen eerlijke situatie, want zij betalen zo goed als niets en wij betalen enorme bedragen", aldus Trump. "Wij willen eerlijk behandeld worden."

"Noord-Korea is mijn grootste zorg"

Over Noord-Korea zegt Trump dat het mogelijk is dat de situatie in een groot conflict uitmondt. Hij laat weten dat het "absoluut" zijn grootste zorg is in het buitenlands beleid. "We zouden dit het liefst op een diplomatieke manier oplossen, maar het is heel moeilijk."

Maar ook bondgenoot Zuid-Korea krijgt een veeg uit de pan. Zij zullen zelf moeten betalen voor het Amerikaanse raketafweersysteem THAAD dat momenteel ontplooid wordt, aldus Trump. "Waarom betalen wij een miljard dollar? We gaan hen beschermen. Maar zij zouden moeten betalen en ze begrijpen dat ook." Ook het handelsakkoord tussen beide landen wil Trump herbekijken.

Trump hoopt dat Xi Jinping zijn invloed kan laten gelden in Noord-Korea. Hij laat zich erg positief uit over de Chinese president. "Hij is een erg goede man die ik heel goed heb leren kennen." Een nieuw telefoontje met Taiwan, dat door China beschouwd wordt als een afvallige provincie, komt er dan ook niet.

"Ik heb echt de indruk dat hij alles doet wat in zijn macht ligt om ons te helpen met een moeilijke situatie (Noord-Korea, red.). Ik wil dan ook geen moeilijkheden voor hem creëren. Dus ik zou daar zeker eerst met hem over spreken."