Tsunami-waarschuwing opgeheven na zware aardbeving Filipijnen

De Filipijnen zijn getroffen door een zware aardbeving. De beving had een kracht van 6.8 en vond plaats voor de kust van het Filipijnse eiland Mindanao. De tsunami-waarschuwing is intussen opgeheven. Volgens de eerste informatie van de hulpdiensten zijn er geen doden of gewonden.

De eerste vaststellingen spraken van een beving met kracht 7.2, maar dat is later naar beneden bijgesteld tot 6.8. Het epicentrum lag op 68 kilometer ten zuiden van de stad General Santos, op een diepte van 10 kilometer. Er is nog geen melding van eventuele schade of slachtoffers.

Wel waarschuwde het PacificTsunami Warning Center op basis van de huidige gegevens over de aardbeving voor mogelijk "gevaarlijke tsunamigolven" binnen de 300 kilometer van het epicentrum. De waarschuwing gold voor de kusten van de Filipijnen en Indonesië. De waarschuwing werd na enkele uren opgeheven. 

De Filipijnen liggen langs de Gordel van Vuur, een gebied rondom de Grote Oceaan met zowel actieve als slapende vulkanen. Daar gebeuren 90 procent van alle aardbevingen ter wereld. De laatste beving met een kracht van 7.1 kostte in oktober 2013 aan meer dan 220 mensen het leven. In juli 1990 stierven op het eiland Luzon bij een aardbeving met een kracht van 7.8 meer dan 2.400 mensen.