Vansevenant: "Teflon-Didier laat zich niet rap uit zijn lood slaan"

Brengt de discussie rond de Belgische ja-stem voor Saudi-Arabië in de VN-Vrouwenrechtencommissie de positie van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in gevaar? VRT-Wetstraatjournalist Johny Vansevenant denkt alvast van niet.

De verontwaardiging over de Belgische ja-stem spitst zich meer en meer toe op minister Reynders en zijn kabinet. Gisteren al vroeg de PS om zijn ontslag, vandaag zegt oppositiepartij Groen op basis van mails dat het kabinet Buitenlandse Zaken eerder op de hoogte was van de stemming over Saudi-Arabië en dat er ook rechtstreekse instructie is gekomen vanuit het kabinet om ja te stemmen.

Komt de positie van de "oerminister" van deze regering in gevaar? "Hij is Teflon-Didier. Hij laat zich niet zo rap uit zijn lood slaan", stelt Johny Vansevenant in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Bovendien; als hij in gevaar zou komen, mogen we ervan uitgaan dat de hele regering in gevaar komt. Reynders is de minister met de langste ervaring en drukt zo naast de premier een zware stempel op de regering."

Minister Reynders is ook een erg cruciale figuur binnen regeringspartij MR, de enige Franstalige partij van de federale coalitie. "Binnen de Franstalige liberalen zijn er twee strekkingen, die van Michel en die van Reynders. Als Reynders zou geliquideerd worden, dan zou meteen de helft van de MR in opstand komen tegenover de premier. En het is onduidelijk wie hem zou vervangen", aldus Vansevenant.

Volgens de Wetstraatjournalist zal dit dossier minister Reynders niet nekken. "Er is natuurlijk nog een andere zaak die op Didier Reynders afkomt. Hij moet in juni gaan getuigen in de commissie Kazachgate (het schandaal rond de regularisatie van de zaken rond de omstreden Oezbeekse zakenman Patokh Chodiev). Het is niet duidelijk hoe hard de zaak tegen Reynders is, afwachten of hem dat in nauwe schoentjes zal brengen." 

"Reynders speelt het erg slim"

In elk geval speelt minister Reynders de hele kritiek rond de ja-stem voor Saudi-Arabië erg slim van zich af, vindt Johny Vansevenant. "Hij wil namelijk de discussie opentrekken van vrouwenrechten naar Saudi-Arabië als handelspartner. Als het gaat over petrodollars, dan is ons land daar niet vies van."

"Reynders wil namelijk de houding van de gewesten weten tegenover Saudi-Arabië. We mogen niet vergeten dat het Waals Gewest - geleid door de PS - wapens verkoopt aan de Saudi's. Er was ook volop N-VA-kritiek, maar in Antwerpen worden er volop inspanningen gedaan om Saudische investeerders aan te trekken."

"De man die Reynders doet vallen, maakt nog geen deel uit van deze politieke wereld"

Ook andere politiek journalisten vinden dat Reynders het erg slim speelt en dat hij allicht niet zal struikelen over dit dossier. "De man die Reynders zal doen vallen, maakt volgens mij nog geen deel uit van deze politieke wereld", verwoordt Martin Buxant (L'Echo) het. "Hij is al vaker afgeschreven, maar de man is zo verschrikkelijk leep... Het moet al heel erg zijn om hem van zijn sokkel te krijgen", klinkt het in de mond van Rik Van Cauwelaert (De Tijd).

In "Terzake " zei Bart Brinckman (De Standaard): "Reynders komt hier absoluut niet in nauwe schoentjes. Deze zaak is eigenlijk al afgesloten, dat hoor je bij de N-VA en bij de premier. De zitting in de commissie volgende week is theater en mooi voor Groen, maar politiek zal het echt geen fluit verschil maken."

Zie hieronder in video: een overzicht van de lange carrière van Didier Reynders en de analyse van Bart Brinckman.

Meest gelezen